Здраве и красота

Предизвикателството „изтъняваща коса“ и как да се справим с него

Напредването на възрастта отправя предизвикателство към външния ни вид – наред с появата на първите бръчки и фини линии, остаряването се отразява и на косата ни

04.12.2020г. / 14 46ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Косата за една жена е важна част от същността ѝ. Красивата и гъста коса е символ на женствеността, който остава непреходен във времето и винаги е бил от огромно значение за самочувствието ни.

Когато косата ни не е съвършена и не успеем да ѝ придадем желаната форма и обем, това влияе пагубно на самочувствието ни, и дори облеклото, гримът и маникюрът ни да са прекрасни, това не е достатъчно, за да се чувстваме харесвани. И обратното – когато косата ни е в желания от нас вид, това е напълно достатъчно да се усещаме женствени и желани. С пленителната си визия и прекрасна коса се чувстваме способни да завладеем целия свят и нищо не може да ни спре.

С възрастта предизвикателствата към външния ни вид стават все повече – наред с появата на първите бръчки и фини линии, остаряването се отразява и на косата ни. С годините тя изтънява, отслабва здравината на косъма, започва да сивее, постепенно губи блясъка си. Тази промяна във външността ни неминуемо влияе и на настроението ни. Чувстваме се по-малко харесвани и желани, и много често, каквото и да правим с косата си, тя си остава слаба, тънка и безжизнена. На какво се дължи това? 

Остаряването

Това е основният фактор, който влияе върху състоянието на косата ни. С трупането на годините пигментът меланин, който космените фоликули произвеждат, започва да намалява и това води до постепенното посивяване на косата. Този процес най-често започва още през 30-ата година. Гените също предопределят дали косата ни ще побелее на по-ранен етап от живота ни или на по-късен.

Косата ни е създадена от множество протеинови нишки. Един косъм има средна продължителност на живота между 2 и 7 години, след което пада и нов косъм замества неговото място. Но с остаряването тези протеинови нишки все повече намаляват и по този начин отслабва здравината на косата.

С годините намалява и жизненият цикъл на косъма, като новите косми са по-слаби и тънки от предишните. Това е причината с годините косата ни да изтънява, да губи блясъка и гъстотата си – всичко онова, което доскоро ни е радвало и е превръщало косата в най-красивия ни аксесоар.

Замърсяването на въздуха

През последните години една от водещите теми, които вълнуват всички, е замърсяването на околната среда и най-вече мръсният въздух. Той влияе не само на респираторното ни здраве, но и има негативно въздействие върху външния ни вид, тъй като кожата и косата са първите части на тялото, които биват пряко изложени на замърсен въздух и поемат най-много от вредните частици.

Прахът, замърсяванията, газовете, които се съдържат в мръсния въздух, могат да доведат до раздразнение на скалпа, сухота, изтъняване и накъсване на косъма. За съжаление, през последните години в някои градове в България се отчитат много високи нива на замърсяване, а София често попада в топ 10 на най-мръсните градове в Европа. Това прави проблема със замърсения въздух много сериозен и излага на риск както здравето, така и красотата ни.  

Недостатъчната грижа за косата

Друг фактор, който влияе на състоянието на косата, е грижата, която (не) полагаме за нея. С годините все по-осезаема става нуждата да използваме продукти, разработени специално за решаване на проблеми като изтъняване, накъсване, безжизненост и посивяване.

Загубата на обем и еластичност трябва да е сигнал, че е необходимо да включим в грижата за косата си иновативни продукти, които ще ни помогнат да преодолеем тези предизвикателства.

Какво можем да направим?

Процесът на стареене на косата не може да бъде спрян, но може да бъде забавен, а здравето на скалпа и на косата са неизменно свързани. В тази мисия помощник може да ни бъде мощната сила на природата.

Екстрактът от еделвайс от швейцарските Алпи и този от листата на растението Cassia Alata допринасят за справяне именно с тези проблеми, причинени от въздействието на околната среда и възрастта като изтъняваща и безжизнена, загубила блясъка си коса.

Екстрактът от еделвайс – алпийската „звезда по оцеляване“, която расте при екстремни температури на висока надморска височина, има свойството да защитава косата и скалпа и да стимулира ключови гени и протеини. Този екстракт е включен във формулата на иновативните продукти срещу изтъняваща и старееща коса Revalid® Anti-Aging шампоан и Anti-Aging флуид. 

Тъй като клетките на кожата на скалпа губят естествената си способност да противодействат на клетъчните увреждания и оксидативния стрес, продуктите от серията Revalid® Anti-aging осигуряват на косата и скалпа необходимата защита за поддържане на здравина, обем и бляскав вид.

Освен екстракт от еделвайс, в Revalid® Anti-Aging шампоан и Anti-Aging флуид се съдържа и активната съставка DN-Age™ – екстрактът от листата на растението Cassia Alata, известно с лечебните си противовъзпалителни свойства.

Иновацията DN-Age™ – е вдъхновена от защитните свойства на растението, за да предпази космените фоликули и скалпа, и така да забави процесите на стареене. Клинично доказано е, че DN-Age™ има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, подпомага възстановяването, забавя процесите на побеляване на косата и стимулира растежа.

Благодарение на ДНК-защитните свойства на активните съставки серията Revalid® Anti-Aging: 

  • Защитава скалпа от преждевременно стареене и намалява оксидативния стрес на космените фоликули;
  • Забавя процесите на посивяване на цвета на косата; 
  • Увеличава обема и плътността на косата; 
  • Защитава косата и скалпа от вредните UV лъчения и замърсявания; 
  • Предпазва естествения цвят на косата. 

Ако закупите продукт на марката Revalid® в периода до 17 декември, ще имате невероятния шанс да спечелите спа уикенд за двама, ваучери за преживяване по избор на стойност 150 лева или пакет с изненади от Revalid® – „A Star is Born“. За целта просто трябва да регистрирате касовата бележка. Повече за играта можете да научите тук.

Изборът на подходящи продукти, които укрепват косата, забавяйки нейното стареене, е ключов момент от грижата за нейното здраве и красота. Не е невъзможно да върнем блясъка на косата си, стига да изберем точните продукти, да се храним здравословно и разнообразно, както и да намираме време за приятни развлечения и пълноценна почивка. Това са начините да се радваме дълго на красива, гъста и блестяща коса, независимо от възрастта.

Тъй като остаряването води до много промени в живота ни, за някои от тях невинаги сме подготвени да ги приемем с усмивка. Това, което може да ни радва обаче, е че имаме множество средства да преодолеем предизвикателствата, пред които ни изправя зрялата възраст и да преминем през тях с позитивизъм и настроение.

Да, остаряването променя тялото ни, кожата ни, косата ни, но наред с тези промени ни дава възможност да оценим преживяванията си и да ги надградим с мъдрост. На 20 години едва ли някоя от нас е мислила, и отделяла време и усилия да се грижи за здравето и красотата си, за душевното си спокойствие и хармония. Не, нали? И това е чарът на младостта. Така, както едно от прекрасните предимства на зрялата възраст е знанието как да се грижим добре за себе си, за перфектния си външен вид, за комфорта си и най-вече – за щастието вътре в нас.

Все повече дами, които приближават златната възраст от 50 години, разчупват стереотипите, че на тези години жената губи красотата и силата си. Напротив, много жени на тази възраст признават, че се чувстват по-осъзнати, по-зрели и наясно с целите си, с мечтите и приоритетите си. Да остаряваш красиво не е мит, не е и невъзможна мисия. Това е предизвикателство, което можем да приемем с усмивка и да го превърнем в нашата най-голяма сила, стига да го пожелаем.

Здраве и красота
Свободно време