Сънят може да бъде нарушен от много фактори. Този крехък механизъм, от който тялото ни има жизненоважна нужда, може да бъде повлиян от стрес, лоши хранителни навици, прекалено много въглехидрати в диетата, липса на важни вещества, преумора в ежедневието и много други. Температурните условия в спалнята също оказват влияние върху съня и могат да го нарушат. Консумацията на алкохол е фактор, който също не е за пренебрегване.

6 причини диетата ви да нарушава съня ви

Храненето обаче е един наистина голям фактор, който може както да влоши, така и да подобри съня. Начини на хранене, които включват прекомерни количества рафинирани въглехидрати, захари, пържени и мазни храни обикновено се оказват тайните виновници за лошия сън, честото събуждане, трудното заспиване.

За щастие това е обратим проблем, който може да се коригира с помощта на полезните за съня храни. Ето три от най-подходящите в този случай, които ще ви помогнат да спите по-добре с всеки изминал ден, ако ги включвате по-често в менюто си.

Как сънят ни прави по-красиви и здрави

Бадеми

Богатите на мелатонин храни доказано оказват благотворно влияние върху съня и механизмите му. Бадемите са именно такава храна, богата на мелатонин, която подобрява качеството на съня и допринася за по-лесното заспиване. Можете да ги добавяте по всякакви начини към храната си – към салати, печива, печени ястия, меса, риба, зеленчуци.

Бадемите са богати и на магнезий, който също насърчава съня, намалява нивата на кортизол, който пречи на съня, тъй като повишава нивата на стрес в тялото.

10 неща, вредящи на съня, които да не правите вечер

Още по темата

Сьомга

Сьомгата е много богата на омега-3 мастни киселини и витамин D, които повишават нивата на серотонин – хормон на щастието, който играе съществена роля в механизмите на съня, подобрявайки настроението и премахвайки стреса.

6 неща, които не трябва да правите непосредствено преди сън

Прясно и кисело мляко

Млякото е богато на триптофан. Това вещество се трансформира в серотонин при метаболитните процеси. Ето защо е толкова необходим и важен за съня. Триптофан се открива още в яйцата, сладките картофи, бадемите, бананите, чиата, конопените семена.