Здраве и красота

Лоши навици и обстоятелства, които влошават ревматоидния артрит

Предизвикват повече болка, скованост и трудна подвижност

11.12.2020г. / 05 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което се характеризира с множество силни и неприятни за страдащия симптоми. При това заболяване се наблюдават периоди на затихване и обостряне, които много често са провокирани не само от механизмите на самото заболяване, но и от начина на живот. Ето защо с някои вредни навици можете да влошите ревматоидния артрит. Кои са те?

Недостатъчно сън

Ревматоидният артрит е възпалително заболяване и като такова количеството редовен сън влияе върху механизмите му изключително много. Сънят е естественият физически механизъм за справяне на тялото с възпаленията. Когато не спите добре и сънят е недостатъчен, възпаленията могат да се влошат.

Забранени храни при артрит

От друга страна, болките, паренето и сковаността, които се усещат при ревматоиден артрит, пречат на съня и го правят неспокоен, понякога невъзможен. Така се влиза в порочен кръг, от който страдащият трудно излиза.

Проблеми с психичното здраве

Психиката е неразривна част от физическото състояние. Ето защо, ако се борите с тревожност, безпокойство, депресия вследствие на стрес или с някакви други психични проблеми е много вероятно именно на това да се дължи влошаването на ревматоидния артрит.

Притесненията, страховете, високите нива на кортизол в кръвта (хормон на стреса) могат да направят болките и сковаността при артрит още по-силни.

4 подправки при артрит

Промени във времето

Болките в ставите могат да станат по-силни през зимата. Състоянието при ревматоиден артрит се влияе от атмосферните условия и много често се влошава при влажно и студено време.

Пушене

Тютюнопушенето може да ви навреди на много нива, включително и ако страдате от ревматоиден артрит. Тютюнопушенето предизвиква възпаления в цялото тяло, а ако вече е налице такова, каквото е артритът, болките и паренето се усилват.

Подходяща диета при ревматоиден артрит

Някои храни

Консумацията на определени храни може да влоши ревматоидния артрит. Някои храни имат възпалителен характер и правят симптомите по-силни, влошавайки качеството на живот. Сред тях са червено месо, алкохол, кофеин, газирани напитки, сладки храни, преработени храни. Балансираната диета, богата на плодове, зеленчуци, ненаситени мазнини и полезни антиоксиданти е начин да намалите болката.

Упражнения при артрит на ръката

Настинки, вирусни и други инфекции

Навлизането на вируси и други патогени, предизвикващи инфекции и допълнителни възпалителни процеси в тялото могат да направят ревматоидния артрит по-непоносим от обикновено. Разболяването отключва верига от реакции в тялото, които правят имунната система реактивна, което атакува и ставите. Появяват се по-силни болки, повече скованост и трудна подвижност от обикновено.

От какво се нуждае тялото ви, когато страдате от артрит

Коментирай