Здраве и красота

Упражнения при артрит на ръката

Как да направим движението по-лесно

01.07.2013г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Артритът на ръката засяга много хора. Това е състояние, при което хрущялът на ръката, който поема натоварването, се износва поради заболяване или травма.

Свързани статии

Когато има износване на хрущяла, костите се трият една в друга. Това причинява подуване и болка, зачервяване, затопляне около ставите, скованост, което е придружено и с трудно движение на ръката.

Тези симптоми нарушават ежедневната дейност на човек, а ръцете изглеждат деформирани.

Ръката и китката имат множество малки стави, които работят заедно, за да осигуряват всички необходими движения. Когато ставите са засегнати от артрит, ежедневните дейности са затруднени.

Някои упражнения могат да подобрят това състояние на ръцете.

Дръжте ръката в нормално отпуснато състояние. С палеца се опитайте да докоснете меката част в основата на всеки от останалите пръсти. Тя се намира от вътрешната страна на дланта. Повторете няколко пъти упражнението.

Дръжте ръката си изправена с опънати пръсти. Сега с всеки един пръст се опитайте да докоснете върха на палеца, като самия него се опитвате да държите изправен. Повторете няколко пъти упражнението.

Дръжте ръце пред себе си. Опитайте се максимално да разтворите пръстите. Задръжте така около пет секунди и отпуснете. Повторете няколко пъти упражнението.

Вдигнете ръка нагоре, разтворете пръстите. След това ги съберете и бавно ги свийте в юмрук като палеца поставете от външната страна на пръстите. Отпуснете и повторете няколко пъти.

Вдигнете ръката нагоре, сякаш махате за поздрав. Изпънете пръстите до колкото е възможно. Нека те да бъдат един до друг, не разделени. След това бавно ги свийте в ставите като поддържате дланта нагоре, а китката остане стабилна. След това се върнете в началната позиция. Повторете няколко пъти упражнението.

Коментирай