Здраве и красота

Най-добрите масла против целулит

Как въздействат върху портокаловата кожа и как да ги разреждате правилно за вашия антицелулитен масаж

15.12.2020г. / 12 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целулитът е едно от най-мразените несъвършенства по кожата. Няма жена, която да не иска да се отърве от него. Етеричните масла са едно прекрасно средство да противодействате на целулита и да го направите по-невидим. Някои етерични масла могат да допринесат за изглаждане на портокаловата кожа в комбинация с приятен масаж.

Ето и кои са най-добрите масла против целулит, с които можете да си правите антицелулитен масаж дори вкъщи.

Розмарин

Маслото от розмарин има противовъзпалителни, антисептични и антимикробни свойства. Масажите с него допринасят за разнасянето на целулита и намаляване на възпалението от него. Маслото от розмарин може да помогне и на лимфната система да освободи тялото от натрупаните токсини и мастни отлагания.

Стоп целулит!

Масло от лимонова трева

Това масло има обезболяващи и охлаждащи свойства. Маслото от лимонова трева подобрява кръвообращението, което може да допринесе за разнасянето на целулита. Лимоновата трева има свойството да намалява възпалението в кожата и кръвоносните съдове. Масажите с него биха могли да помогнат в намаляването на мастните натрупвания, характерни за целулита.

Масло от копър

Хормоналният дисбаланс допринася за образуването на целулит. Ниски нива на естроген биха могли да допринесат за този проблем. Маслото от копър може да стимулира синтеза на колаген, който се бори с целулита и прави кожата по-млада.

Масло от кипарис

Маслото от кипарис също се нарежда сред полезните в борбата с целулита. Масажът с него стимулира лимфната система, допринася за изхвърлянето на задържаните течности, които участват в образуването на така наречения воден целулит.

Храни, образуващи целулит

Свързани статии

Масло от хвойна

Маслото от хвойна има свойството да кара кожните клетки да се свиват. Това води до подобряване на дренажа и кръвообращението. Токсините се извеждат по-лесно и качествено от тялото, като този процес предотвратява задръжката на излишни течности. По този начин кожата се подмладява и изглажда.

Как правилно да разреждате етеричните масла за масаж против целулит?

Етеричните масла могат да предизвикат дразнене, когато се прилагат върху кожата без да бъдат разредени. За безопасна употреба се налага смесването им с базово масло, масло носител, с което да разредите етеричното антицелулитно масло, което сте избрали. Базовите масла не пречат на функциите и свойствата на етеричните масла.

5 билки за елиминиране на целулита

Примери за подходящи базови масла са бадемово, синапено, арганово, жожоба, кокосово и масло от авокадо.

Примерни пропорции за разреждане на етерични масла за антицелулитен масаж:

  • Разтвор 1% – 1 чаена лъжица базово масло, 1 капка етерично;
  • Разтвор 2% – 1 чаена лъжица базово масло, 3 капки етерично;
  • Разтвор 3% – 1 чаена лъжица базово масло, 4 капки етерично;
  • Разтвор 4% – 1 чаена лъжица базово масло, 6 капки етерично;
  • Разтвор 5% – 1 чаена лъжица базово масло, 7 капки етерично.
Коментирай