Здраве и красота

4 витамина срещу целулит

Спомагат за синтеза на колаген

27.06.2020г. / 17 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Портокаловата кожа е едно от нещата, които не харесваме. Затова винаги се стремим да прилагаме етерични масла, специална козметика, да правим упражнения и да се храним здравословно, за да намалим целулита. Има и витамини които могат да ни помогнат да подобрим вида на кожата си. Ето кои са те.

Витамин А

Витамин А е мастноразтворим, което означава, че е важно да се приема с храни, които са богати на полезни мазнини. Спомага за синтеза на колаген, който придава на кожата сила, гладкост и по-добра структура. Също така участва в мастната обмяна и обмяната на въглехидрати. Намалява вредното въздействие на свободните радикали и е важен за здравето на очите. Храни които са богати на витамин А са моркови, сладки картофи, домати, тиква, говеждо месо, черен дроб, яйца, мляко.

Кои витамини и минерали трябва да се приемат с храна

Витамин С

Витамин С също помага в борбата с целулита, защото е необходим на тялото ни отново за синтеза на колаген, възстановява червените кръвни клетки. Той е мощен антиоксидант, като предпазва клетките на кожата от увреждане, забавя и появата на бръчки. Хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци и особено цитруси, киви, червени чушки, ягоди.

5 храни за прочистване на лимфната система

Витамини от групата В

B-комплексните витамини се състоят от 10 отделни витамина и киселини, които работят заедно за насърчаване на здравите кръвни клетки. Витамините от група В, които са най-известни със свойствата си да намаляват целулита, са витамин В2, който помага при окисляване на тъканите, и витамин В6, който помага за метаболизирането на протеини, мазнини и въглехидрати.

Свързани статии

Витамин В2 се съдържа в храни като извара, листни зелени зеленчуци, черен дроб, яйца, грах. Витамин В6 може да си набавите чрез консумацията на мляко, черен дроб, авокадо, телешко месо, сушени плодове, ядки, слънчогледови семена.

Витамин Е

Мастноразтворимият витамин Е също помага в борбата срещу целулита. Той също като витамини А и С е мощен антиоксидант и елиминира свободните радикали. Витамин Е намалява риска от изсушаване на кожата. Подобрява нейната еластичност и помага за задържането на влагата. Може да си го набавите и чрез консумацията на ядки, риба, зехтин, листни зеленчуци и други.

Снимка: iStock

Коментирай