Здраве и красота

Чай от листа на малина и ползите му за здравето

Вкусен чай с редица полезни свойства

20.12.2020г. / 04 07ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Малините са добре познат малък червен горски плод с фантастичен вкус и много качества. Листата на растението малина обаче също не са за подценяване. Те притежават прекрасни свойства, които могат да окажат благотворно влияние върху здравето. Чаят от листа на малина има редица благоприятни въздействия, от които бихте могли да се възползвате тази зима. Ето какви са те.

10 супер ползи от шипката

Облекчаване на предменструален синдром

Пиенето на чай от листа на малини би могло да допринесе в облекчаването на симптомите при ПМС. Този чай има свойствата да отпуска мускулите и да намалява стреса върху нервната система, което намалява спазмите и възпалението в тъканите.

Намалява възпалението

Чаят от листа на малина е богат на полифеноли – антиоксиданти, които се борят с възпаленията в тъканите, като по този начин намаляват болките и потенциалното развитие на някои заболявания вследствие на възпалителни процеси. Този чай би могъл да предпази клетките от уврежданията, които възникват под влиянието на свободните радикали. Пиенето на чай от листа на малина би могъл да допринесе за намаляването на риска от диабет тип 2, болест на Алцхаймер, сърдечносъдови заболявания.

3 вида полезен чай, които да включите в диетата си

Подпомага храносмилането

Благодарение на противовъзпалителните си свойства, чаят от листа на малина може да успокои стомашни болки и спазми, както и да облекчи запека. Той стимулира свиването на гладката мускулатура в червата, което може да допринесе за подобряването на техните движения.

Стимулира имунната система

Чаят от листа на малина е богат на витамин С. Това е важно за добрия имунитет. Витамин С е важен антиоксидант с мощно действие. Той помага на клетките да се регенерират и делят правилно, освен това участва в образуването на бели кръвни клетки, които са важни за добрия имунитет.

Чайове, които е по-добре да не пиете

Свързани статии

Полезен е за кожата

Тъй като е много богат на антиоксиданти, чаят от листа на малина би могъл да намали скоростта на стареенето на кожата. В него се съдържа и витамин Е освен витамин С. И двата витамина са много важни за състоянието на кожата. Те участват в борбата със свободните радикали и спомагат за синтеза на колаген.

Може да помогне в отслабването

Чаят от листа на малина е много беден на калории. Неговите противовъзпалителни свойства и богатството му на антиоксиданти биха могли да допринесат в борбата с излишните мазнини.

10 ползи за здравето от чая от годжи бери

Коментирай