Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако пиете чай от лайка всеки ден

Все полезни въздействия

17.03.2020г. / 05 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят от лайка е популярна напитка, която е известна със своите здравословни ползи от векове. Много схващания в народната медицина на редица народи се базират на силата на билките. Лайката е една такава билка с множество мощни свойства, които въздействат на организма по много благоприятни начини. Ето няколко от тях.

Чай от лайка и ползите му за духа и тялото

Какво се случва в организма, ако пиете чай от лайка всеки ден?

Кръвното налягане се нормализира

Ежедневното пиене на чай от лайка може да помогне и да допринесе в контрола на кръвното налягане. Това твърди Катрин Бубек, диетолог, пред списание „The List“. Според нея чаят от лайка може да понижи кръвното налягане с до няколко пункта. Това може да помогне за облекчаване на свързаните с хипертонията състояния, като напрежение в главата, главоболие, сърцебиене и да намали риска от сърдечносъдови усложнения.

Може да потисне възпаленията

Хроничните възпаления са свързани с цял списък от заболявания, сред които депресия, болест на Алцхаймер, ставни заболявания, хормонален дисбаланс. Битката с хроничните възпаления е тежка и трудна, а пиенето на чай от лайка може да допринесе за успешния им контрол, благодарение на активното вещество алфа-бизаболол в тази билка.

8 причини да пиете чай от ройбос

За по-добър сън

Лайката помага за по-дълготраен сън с по-малко събуждания през нощта. Чаят от лайка допринася за по-бързото заспиване и прави съня по-дълбок.

Намалява стреса

Пиенето на чай от лайка редовно особено в ранните часове на деня вместо кафе може да подпомогне намаляването на нивата на стрес в тялото. Билката има релаксиращи свойства, които подпомагат нервната система и допринасят за общото понижаване на нивата на стресови хормони в организма.

За какво е полезен чаят от хибискус?

Може да намали риска от рак

Ракът е една от водещите причини за преждевременна смъртност след сърдечносъдовите заболявания по цял свят. Редовното пиене на чай от лайка може да спомогне за намаляването на риска от различни видове рак, но в никакъв случай не е заместител на лекарства. Благодарение на флавоноидите в състава си чаят от лайка помага в борбата с убиването на раковите клетки и може да помогне в предотвратяването на по-нататъшно раково заболяване, пише thelist.com.

10 супер ползи от шипката

Допринася за отслабване

Затлъстяването е световен проблем в съвременното общество. Наднорменото тегло превзема огромен брой хора по цял свят. Борбата с килограмите е тежка и неравна, но спечелването ѝ не е невъзможно. Лайката би могла да подпомогне отслабването, ако се пие редовно всеки ден.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
AnaStoyanova ( преди 3 години )
Забравили сте да напишете, че изпражненията се обезцветяват, ако се пие чай от лайка всеки ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар