Здраве и красота

Защо грейпфрутът може да повлияе негативно приема на някои лекарства?

Може да намали действието им или да го усили, както и да предизвика чернодробни и бъбречни проблеми

03.02.2021г. / 04 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

В съвременния свят разполагаме с необятен набор от лекарства, с които медицината се опитва да поддържа здравословното ни състояние и да удължава живота ни. Без значение дали са изписани с рецепта или не, лекарствата взаимодействат помежду си, както и с нашето собствено тяло и храната, която приемаме.

Според изданието Harvard Health Publishing, цитирано от healthdigest.com, добре балансираната диета, редовната физическа активност, умерената консумация на алкохол и избягването на тютюнопушенето са главните предпоставки за по-добро здраве. И като част от този балансиран здравословен режим, разбира се, присъстват и плодовете. Те са превъзходен източник на витамини и минерали, от които тялото ни се нуждае.

Грейпфрутът е плод с множество предимства. Той е превъзходен източник на витамините А и С, както и антиоксиданти, минерали. Съдържа малко калории и на пръв поглед звучи като плод, който би било добре да хапваме по-често. Това обаче не е съвсем така.

Многобройните ползи от грейпфрута

Според доктор Сийма Сарин, директор на Lifestyle Medicine към EHE Health, грейпфрутът може да попречи на усвояването на някои лекарства. В свое интервю пред healthdigest.com доктор Сарин споделя неоспоримите ползи от консумацията на грейпфрут, заради които плодът е смятан за много полезен. Но тя отбелязва, че грейпфрутът оказва влияние върху начина, по който тялото метаболизира и абсорбира някои определени лекарства. Затова приемът им в комбинация с грейпфрут може да има потенциално опасни последствия.

Американската администрация по храните и лекарствата дори има някои изисквания към лекарства, отпускани без рецепта, които включват предупреждения относно консумацията на грейпфрут по време на лечението.

Напитка с грейпфрут топи мазнини

Лекарства, които могат да имат вредни ефекти, ако бъдат смесени с грейпфрут или сок от този плод, най-често са медикаменти за понижаване на холестерола, кръвно налягане, лекарства за аритмия, антихистамини, медикаменти за лечение на акне.

Как грейпфрутът взаимодейства с определени лекарства?

В тънките черва има ензим, който помага при метаболизирането на някои лекарства. Грейпфрутът блокира този ензим, което означава, че тялото ви не може да разгради и усвои лекарството. В други случаи може да се окаже, че грейпфрутът може да усили действието на дадено лекарство, което да интоксикира организма и да предизвика опасни състояния. В такива случаи съществуват рискове от увреждане на бъбреците и черния дроб, пише healthdigest.

Свързани статии

В тялото има протеини, които действат като транспортират лекарствените молекули до тъканите. Грейпфрутът може да блокира тези механизми, като по този начин пречи на протеините да свършат работата си.

Грейпфрут за изглаждане на бръчките

Ето защо е изключително важно да се консултирате с лекаря, който ви предписва лечение за даден здравословен проблем как точно да го приемате и необходимо ли е да се въздържате от определени храни. Когато купувате лекарства без рецепта, винаги прочитайте внимателно листовката. Ако имате въпроси се обръщайте към личния си лекар.

Коментирай