Здраве и красота

Как правилно да ексфолирате различни типове кожа

Съветите на дерматолозите

27.01.2021г. / 07 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ексфолирането е онази стъпка от рутината за красива кожа, която не трябва да се пропуска. То дава на кожата свеж младежки вид, като поддържа баланса в нея и стимулира естественото регенериране на кожните клетки.

Ексфолирането на скалпа е ключът към красивата коса

Защо е важно да ексфолираме кожата си редовно?

  • Намалява хиперпигментацията;
  • Поддържа порите отпушени и свити;
  • Помага за успокояване на акнето;
  • Намалява фините линии и бръчките;
  • Стимулира синтеза на колаген;
  • Подобрява абсорбацията на различни продукти от кожата;
  • Помага за по-добро нанасяне на грима.

Според дерматолога от Marmur Medical Рейчъл Мейман, ексфолирането е процес на премахване на мъртвите клетки от горния слой на кожата. То е изключително важно, за да може всички гореспоменати ползи за кожата да се осъществят.

Няколко причини да ексфолирате редовно кожата си

Сайтът mindbodygreen.com цитира както нейното мнение, така и това на дерматолога Ейми Рос, като и двете специалистки по дерматология са единодушни, че ексфолирането трябва да се случва според типа кожа, за да бъде ефективно и безопасно.

Ексфолиране на суха кожа

Както доктор Рос, така и доктор Меймън са съгласни, че химическите пилинги са най-подходящи за суха кожа. Тя е по-чувствителна и има по-малки мастни жлези, което прави кожата по-тънка и крехка, податлива на дразнене от физическите ексфолианти. Те препоръчват употребата на алфа-хидрокси киселина, като гликоловата, млечната или салициловата киселини, които отстраняват най-ефективно мъртвите кожни клетки. Препоръчително е употребата им да се ограничи само до веднъж седмично, а не да бъде ежедневна рутина, тъй като това крие рискове за кожата.

Ексфолиране на чувствителна кожа

Чувствителната кожа е най-предизвикателна що се отнася до ексфолиране, защото вероятността да се предизвика дразнене е голяма. Чувствителната кожа понася добре ексфолианти, съдържащи полихидрокси киселини, като глюконолактон. Те имат потенциално по-малко дразнещ ефект и са по-поносими за кожата.

Нежно ексфолиране на кожата на ръцете

Свързани статии

Ексфолиране на комбинирана кожа

Според доктор Мейман, цитирана от mindbodygreen.com, подходящ ексфолиант за комбинирана кожа е салициловата киселина. Тя отстранява мъртвите клетки без абразия, отпушва порите и намалява секрецията на себум, като същевременно изглажда грубата, суха и лющеща се кожа.

Ексфолиране на мазна, склонна към акне кожа

Мазната кожа има по-дебела и плътна структура. Тя понася ексфолирането по-добре от останалите типове кожа. Физическите и абразивни пилинги са подходящи при този тип кожа. Важно е да се уверите, че скрабът, който сте избрали, съдържа малки и нежни абразивни частици. Ако гранулите вътре са прекалено големи съществува риск от наранявания и микроразкъсвания на кожата. Химическите ексфолианти също са допустими при мазна кожа.

Коментирай