Здраве и красота

5 от най-добрите етерични масла при главоболие и мигрена

Могат да помогнат в облекчаване на болката и спазмите

25.02.2021г. / 05 38ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Главоболието може да помрачи целия ви ден. Понякога е толкова упорито, че единственото, от което имате нужда, е да се приберете, да легнете и да пуснете завесите. Невинаги болките в главата минават с помощта на болкоуспокояващи медикаменти, а и с тях не е добре да се прекалява. Ето защо можете да се обърнете към природата. Някои етерични масла имат много добро въздействие при главоболие, като успокояват дискомфорта.

Какво представлява болката в задната част на главата?

Масло от мента

Маслото от мента има свойството да облекчава тензионното главоболие или главоболието, причинено от напрежение и стрес. Ментата охлажда кожата, стимулира кръвообращението и намалява мускулните спазми в главата и врата, които влошават главоболието. Намажете челото, слепоочията и зоната около синусите с малко масло от мента. Ефектът би трябвало да се усети още след 15-20 минути.

Масло от лавандула

Лавандулата е мощно средство за борба със стреса. Тя помага и за добър сън, ако страдате от безсъние и трудно заспиване. Ефективна е и при главоболие и мигрена. Маслото от лавандула съдържа важни елементи, които въздействат на нервната система и мозъка, особено на центровете, свързани с емоциите. Можете да прилагате върху кожата на главата, челото и слепоочията, а можете и да направите инхалационен разтвор с гореща вода и няколко капки лавандулово масло, което да вдишвате. Подходящо е и за добавяне към ваната, за да успокоите нервната система.

6 начина да намалите мигренозното главоболие

Масло от евкалипт

Евкалиптът е много добър за облекчаване на главоболие, особено в областта на синусите. Това е така заради ефекта на евкалипта, който отваря синусите и носните пътища, намалявайки напрежението в тях и в главата. Има още и антимикробни свойства, отстранява токсините от тялото. Може да се прилага към инхалационни разтвори. Може да се добавя и към ваната ви.

Свързани статии

Масло от розмарин

Розмаринът има противовъзпалителни свойства. Той успокоява болката и подобрява кръвообращението, което е много важно за успокояване на болката в главата. Това масло намалява стреса, който много често е причина за поява на мигрена и главоболие. Масажирайте главата, челото и врата с малко масло от розмарин. Отпуснете се и се насладете на аромата му. Проникването на ароматните молекули през носа допълнително помага за облекчаване на болката.

Естествени методи за борба с главоболието

Масло от тамян

Тамянът е още едно добро средство за борба с главоболието. Той може да облекчи и силно главоболие с интензитет на мигрена. Редовното му прилагане може да допринесе за намаляване на силата на главоболията и да разреди честотата на пристъпите.

* Статията има само информативен характер и не заменя консултацията с лекар специалист.

Коментирай
Здраве и красота