Здраве и красота

Най-честите дефицити на витамини и минерали

Важни вещества, от които тялото има нужда

16.03.2021г. / 09 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много хора не си дават сметка, че страдат от дефицит на витамини и минерали. Много често недостатъчните количества от важните вещества остават скрити, докато не се проявят по-сериозни симптоми, сочещи за това. Дори леките дефицити на някои есенциални витамини и минерали могат да доведат до здравословни проблеми. Недостатъчните нива на важните елементи могат да повлияят редица функции в организма, което да влоши здравословното състояние или да е предпоставка за възникване на някои заболявания.

Кои са най-често срещаните дефицити на витамини и минерали, за които да внимавате и кои са техните симптоми?

Кои витамини и минерали могат да бъдат вредни?

Дефицит на калций – изтръпване, мравучкане по крайниците и пръстите, нарушен сърдечен ритъм

Калцият е известен с това, че е от изключително значение за костите и зъбите. Той контролира още мускулната и нервната функция. Признаците на дефицит на калций включват изтръпване на пръстите и крайниците, мравучкане, нарушен ритъм на сърцето.

Едни от най-добрите източници на калций са млечните продукти. Сред зеленчуковите храни, богати на минерала са броколи, къдраво зеле (кейл), спанак и тъмнозелени листни зеленчуци.

Кои витамини и минерали помагат в отслабването?

Витамин D – умора, болки в костите, промени в настроението

Витамин D е изключително съществен витамин, който обаче се оказва дефицитен за много хора. Недостигът му предизвиква влошено усвояване на калций, което се отразява негативно върху плътността и здравината на костите и зъбите. Симптомите на недостиг на витамин D са умора, изтощение, липса на енергия, депресия, болки в костите, слабост.

Калий – мускулна слабост, запек, ритъмни нарушения на сърцето

Калият е изключително важен минерал за работата на сърцето. Той участва в контрола на кръвното налягане и сърдечния ритъм. Когато страдате от дефицит на калий, дори и в лека форма, това може да доведе до ритъмни нарушения и промяна в стойностите на кръвното налягане. Може да се появят още запек, затруднено храносмилане, цялостна слабост в мускулите и тялото.

Витамини и минерали, важни за енергията на тялото

Желязо – умора, задух, студени крайници, чупливи нокти

Желязото е жизненонеобходим минерал за транспорта на кислорода в кръвните клетки. Той е съществен за синтеза на червени кръвни телца и хемоглобин. Когато нивата на желязото паднат, това може да доведе до анемия. Жени с тежка и обилна менструация са в по-голям риск от анемия заради загубата на повече кръв. Вегетарианците и веганите също спадат към рисковата група с дефицити на желязо.

Едни от най-честите симптоми на дефицит на желязо са студените крайници, усещането за студ без да е студено, бледа кожа, главоболие, слабост, умора, задух, учестен пулс, възпален и подут език, чупливи набраздени нокти, глад за забранени храни, пише клиника Майо. Колкото повече се изчерпват запасите от желязо, толкова по-изразени стават тези симптоми.

Кое е най-доброто време за прием на определени витамини и минерали

Магнезий – загуба на апетит, мускулна слабост, крампи, гадене, силна умора

Магнезият е сред минералите, които се губят много лесно от организма, особено при физически активни хора, които тренират редовно. Магнезият е много важен минерал за подпомагане здравето на костите, мускулите и нервната система. Дефицитът му се проявява чрез симптоми като гадене, умора, мускулни крампи и болки, запек, повръщане, слабост, загуба на апетит, ритъмни нарушения на сърцето.

Коментирай