Здраве и красота

Витамини и минерали, важни за енергията на тялото

Витамини от група B

05.12.2013г. / 14 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Смяната на сезоните, липса на витамини, неправилно хранене, липса на физическа активност са все причини, които могат да ви накарат да се чувствате по-често уморени. Липсата на енергия е често срещана в студените зимни месеци.

Има няколко важни минерали и витамини, чийто дефицит също може да се отрази на енергията на тялото ви. Вижте кои храни трябва да консумирате по-често, за да си набавите нужните количества. Ако предпочитате да взимате хранителни добавки, добре е да се консултирате с лекар.

Витамини от групата B

Дефицитът на тези витамини лесно може да усетите като липса на енергия и честа умора. Тях може да приемате под формата на хранителна добавка или да консумирате повече от риба, говеждо месо, миди, яйца, сирене и млечни продукти. Освен че тези витамини са важни за енергията на тялото, са и вид превенция срещу сърдечносъдови заболявания, депресии, а и подобряват общото здравословно състояние.

Витамин D

Особено необходим през есенно-зимните месеци, когато слънчевата светлина не е толкова интензивна. Той спомага за енергията на тялото и заздравяването на костите, особено, ако водите активен начин на живот. Хапвайте повече рибни продукти и мляко.

Свързани статии

Коензим Q10

Важен е за функционирането на клетките както и когато искате да имате по-млада кожа. Подкрепя здравето на сърцето и е важен за тези, които са направили спорта част от техния начин на живот. Организмът може и сам да си го произвежда, но това намалява с напредване на възрастта. Според специалисти при пушачите нивата на Коензим Q10 са значително по-ниски. Яжте повече риба, червено месо и житни култури.

Желязо

Умората и липсата на енергия често се свързват с ниски нива на желязо. Консумирайте повече спанак, червено месо, сушени плодове, коприва, лапад и други.

Магнезий и цинк

Два важни елемента, които помагат за поддържането на нормално кръвно налягане и кръвна захар. Важни са за поддържането на добър имунитет и когато нямате дефицит на тези вещества, вие ще се чувствате изпълнени с енергия и в добро здраве. Храни богати на магнезий и цинк сабадеми, спанак, авокадо, черен боб (магнезий); стриди, морски деликатеси, червено месо, пилешко месо, зърнени храни, кисело мляко (цинк).

Коментирай