Здраве и красота

Храни, които могат да провокират пристъп на астма

Могат да влошат симптомите

22.03.2021г. / 05 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Милиони хора страдат от астма по цял свят. Възпалението и стеснението в дихателните пътища в белия дроб са една от основните причини за поява на симптомите на астма – затруднено дишане, невъзможност за поемане на дъх.

Въпреки че няма преки доказателства за това, смята се, че някои храни могат да влошат и утежнят състоянието при астма, като предизвикат пристъпи, понякога дори по-силни, смятат специалисти от медицинския институт Джонс Хопкинс.

Йога намалява симптомите на астма

Кои са храните, които могат да влошат астмата?

Изкуствени подсладители

Макар и рядко, хранителните алергии и непоносимости могат да предизвикат астматичен пристъп или да влошат състоянието, смятат от клиниката в Кливланд. Аспартамът е един от най-вредните подсладители в храните и напитките, дори в някои лекарства. Той няма калории и се използва като заместител на захарта. Употребата му обаче се свързва с редица здравословни рискове, сред които влошаване на астмата.

Преработени храни

Много от преработените и готови пакетирани храни съдържат консерванти и изкуствени подсладители, оцветители, подобрители. Те могат да влошат възпалението в белите дробове, а и не само, като по този начин са предпоставка за по-интензивни симптоми при пристъп на астма.

Астмата помрачава сексуалния живот

Добре е да се избягват пържени, преработени, бързи храни, готови и полуготови храни, замразени продукти. Вместо тях наблягайте на целите храни, за предпочитане домашно приготвени.

Мазни храни, десерти, червено месо

Захарните десерти, мазните храни, червеното месо могат да влошат възпалението навсякъде в тялото. Това възпрепятства функцията на белите дробове и прави астмата по-трудна за овладяване. Симптомите могат да станат по-отчетливи, а честотата и интензитетът на пристъпите да се усилят. Ако сте с наднормено тегло, това също влошава положението.

Астма и бременност – какви са рисковете?

Свързани статии

Не всички мазни храни трябва да се избягват. Полезните полиненаситени мазнини е добре да бъдат включвани. Това са риба, авокадо, ядки и семена, зехтин.

Вино и бира

Сулфитите във виното и бирата могат да влошат състоянието при астма. Те могат да доведат до умерени и тежки пристъпи. Сулфитите са вид консерванти, които се използват в алкохолната индустрия. Те се влагат още в сушени плодове, скариди в консерва, кисели краставички, подправки. Могат да предизвикат възпалителни реакции и да влошат астматичните пристъпи.

Билки, подправки и масла при астма

Млечни продукти

Млечните храни е добре да бъдат намалени до минимум или избягвани при астма. Смята се, че лактозата повишава възпалението и влошава пристъпите заради алергенния си характер. Няма преки доказателства за това. Индивидуално е и затова е добре да следите състоянието си. При преценка ограничете млечните. Консултирайте се с лекуващия ви лекар, който да даде компетентно мнение.

Коментирай