Здраве и красота

Безопасно ли е да ядете кафяво авокадо?

Кога е просто презряло и кога е изгнило

29.03.2021г. / 05 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изборът на перфектното авокадо е майсторство, което изисква подготовка и познания. Невинаги можем да уцелим добре узряло авокадо, защото този специфичен плод трудно издава степента си на зрялост, погледнат отвън.

Обикновено гледаме цвета отвън и мекотата на авокадото. Прекалено твърдите авокадо са недостатъчно узрели. Повечето сортове авокадо са зелени отвън, което също може да ни обърка.

20 здравословни рецепти с авокадо

За щастие има няколко белега, по които можете да познаете дали авокадото е добре узряло.

Зрелите плодове авокадо отвън са по-тъмнокафяви или тъмнозелени в зависимост от сорта. Освен това се поддават на лек натиск, пише healthdigest.com. Ако авокадото е твърдо това означава, че още не е узряло. Можете да си го купите, разбира се, но не бързайте да го ядете.

5 тайни на домашното гуакамоле

Можете да определите степента на зрялост на авокадото и като отлепите леко дръжката му. Ако тя се движи свободно, това значи, че е узряло. Ако се отлепи и отвътре видите наситен зелен цвят, авокадото също се счита за узряло и годно за консумация.

След като авокадото узрее имате кратък период, в който можете да го консумирате. Скоро след това обаче то започва да покафенява, което налага въпроса дали става за ядене.

Обикновено презрелите авокадо започват да покафеняват отвън и отвътре. Появяват се кафяви петна, понякога дори с тъмен до черен цвят.

Как да ползвате масло от авокадо за коса

Свързани статии

Опасно ли е да ядете покафеняло авокадо?

Цветът и твърдостта на авокадото се променят, когато узрее напълно и презрее. Презрялото авокадо отделя кожата си много по-лесно. Започва да става кашаво и леко издуто. Цветът му потъмнява видимо.

Ако разрежете авокадото и по месестата му част има кафяви петна, това означава, че е презряло. Ако тези кафяви и черни петънца са малки и кръгли, те говорят, че авокадото е просто презряло. Ако обаче петънцата са се превърнали в продълговати ивици, те подсказват, че са започнали гниещи процеси.

3 начина да използвате масло от авокадо

Презрялото авокадо е безопасно за консумация, но ако е започнало да гние е по-добре да не го ядете. Петънцата могат да се изрежат, ако ви притесняват. Но ивиците подсказват, че може да получите стомашно-чревен дискомфорт, ако консумирате такова авокадо. В някои случаи е възможно да започне да мирише, да горчи и да има неприятна пихтиеста текстура.

Коментирай