Здраве и красота

Как да ползвате масло от авокадо за коса

За повече блясък и здравина

30.11.2020г. / 04 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаем, че има два вида мазнини – полезни и такива, които нанасят сериозни вреди на организма ни. Днес ще обърнем внимание на полезните, които се грижат и за красотата и здравето на нашата коса. Обичате ли авокадо? А какво ще кажете да поглезите косата с масло от него?

Маски за суха и увредена коса с натурални съставки

Маслото от авокадо е богато на омега мастни киселини и антиоксиданти, които са важни за косата (и не само, повече за това защо да го консумирате, вижте тук).  Благодарение на тях, влагата се задържа в косъма, а така той се накъсва по-малко. Полезното масло е богато и на мастноразтворими антиоксиданти и биоактивни фитохимикали, включително витамин Е, витамин D и каротеноиди (лутеин и бета-каротин), които защитават косата от UV увреждане, околната среда.

Третирането на косата с авокадо може да помогне за нейното възстановяване, да подпомогне растежа ѝ, тъй като авокадото съдържа биотин – част от витамините В, който намалява косопада.

Свързани статии

Богатото масло от авокадо не утежнява косъма, което го прави подходящо за всеки тип коса, но му придава повече гладкост и блясък. Също така поддържа здрава кожата на скалпа, намалявайки сухотата, лющенето и пърхота. Лекият масаж с него подобрява кръвообращението в тази част на тялото. За разлика от зехтина и кокосовото масло, маслото от авокадо не сплесква косата.

Как да използвате масло от авокадо в грижа за вашата коса?

Направете си маска за успокояване и на скалпа

Необходими съставки:

  • 1 супена лъжица масло от авокадо;
  • 1 супена лъжица кисело мляко;
  • 1/2 чаена лъжичка мед.

Всички съставки се смесват добре. Маската се нанася в корените с леки масажни движения. Оставете я да действа 20 минути и измийте косата си с подходящ шампоан.  

3 ефикасни маски за коса срещу косопад

Маска за повече блясък и защита

Необходими съставки:

  • 1 супена лъжица масло от авокадо;
  • 1 чаена лъжичка мед;
  • 1 белтък.

Разбъркайте съставките добре и нанесете маската върху предварително измита влажна коса, включително на скалпа. След 20 минути изплакнете обилно с вода.

Масло от авокадо може да нанесете и върху влажни краища на измита коса, само няколко капки преди сушенето. Или да намажете суха коса с него преди миенето, като го оставите да подхрани косъма около 20-30 минути.

Коментирай