Здраве и красота

Потенциални негативни ефекти от консумацията на бял ориз

Защо той може да навреди на здравето и стройната фигура?

17.04.2021г. / 05 58ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белият ориз е една от най-популярните храни в цял свят. Той е част от културата на много народи. Широко застъпен е както в нашата кухня, така и в тази на редица държави по света. Милиони хора по света консумират големи количества бял ориз, някои дори всеки ден. Ястията, приготвени с ориз, са вкусни и са толкова разнообразни, че надали някога би ви омръзнал.

Седемдневна оризова диета

Но честата и обилна консумация на бял ориз има рискове за здравето, които не са за подценяване. Белият ориз е рафиниран, тоест пречистен от всички обелки и фини черупки, които кафявият ориз има. Те са носители на фибри, протеини и други важни хранителни вещества, включително витамини. Проблемът с белия ориз идва именно тук – той е лишен от важни вещества, от които тялото има нужда. Без тях смилането му е значително по-лесно, което пък премахва ползите за организма от нерафинирания му вариант.

Белият ориз е източник на въглехидрати, към които се обръщат трениращите хора, които се опитват да отслабнат и да покачат мускулна маса. Белият ориз обаче е носител на бързи въглехидрати, които излагат тялото на повишен риск от диабет тип 2, метаболитен синдром, инсулинова резистентност.

5 подходящи брашна за диета

Свързани статии

Според Harvard Health Publishing, цитиран от healthdigest.com, белият ориз има висок гликемичен индекс, което е индикатор за голямо количество въглехидрати в състава му. Той се нарежда сред храните, които предизвикват рязко повишаване на кръвната захар.

Другото, което трябва да имате предвид, когато консумирате бял ориз, са калориите, които той съдържа. Белият ориз е богат на много калории, което е предпоставка за трупане на излишно тегло при честата му консумация.

Как да готвим пухкав ориз всеки път?

Най-лошото е, че белият ориз за разлика от кафявия, няма почти никаква хранителна стойност, тъй като е рафиниран и лишен от най-съществените хранителни вещества в състава си. Това, разбира се, зависи от сорта ориз и от степента на рафиниране. Ето защо е важно да четете етикетите, преди да купите продукта. За предпочитане е да избирате кафяв, пълнозърнест или черен ориз. Те са с по-нисък гликемичен индекс.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати