За дома

Алтернативни употреби на ориза в домакинството

За какво можем да го използваме

22.06.2018г. / 11 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оризът е продукт, който се консумира по цял свят. В кухнята на почти всяка култура влизат ястия с ориз, приготвени по всевъзможни вкусни начини.

Оризът обаче е много повече от храна. Той може да ни помогне в ежедневието и домакинството по начини, за които не сме подозирали. Ето какви. 

За успокояване на болки в мускулите и синусите 

Можете да си направите много прост и лесен компрес с ориз. Той е чудесен проводник на температурата като има свойството да задържа топлина и да я излъчва за известно време. Загрейте сух ориз на котлон или в микровълнова фурна за няколко минути. Изсипете го в чист чорап и наложете компреса на засегнатото място. Той ще затопли приятно мускулите или синусите и ще облекчи болката. 

Алтернативни употреби на ванилията

За почистване на вази и бутилки 

Вазите и бутилките с тесни гърла за трудни за измиване и почистване. Оризът ще ви помогне в това изпитание. Напълнете половината от обема на съда, който трябва да почистите, с вода и препарат. Изсипете в него една шепа ориз. Разклатете енергично в рамките на няколко минути. Оризът действа абразивно и помага за по-лесното отстраняване на замърсяванията отвътре. След това изсипете съдържанието и изплакнете. 

За спасяване на намокрена електроника 

Оризът има свойството да поглъща бързо влагата от различни предмети. Поставете мокрото електронно устройство в купа с ориз, така че да го покрие напълно. Оставете за през нощта, докато оризът поеме течността.

Направете дрънкалки за малките деца

Ако обичате да правите разни неща с ръцете си, вероятно тази идея ще ви допадне. Напълнете с ориз празна кутийка с плътно затварящ се капак. Това е една чудесна идея за ръчно изработена играчка за най-малките. Важно е да залепите капачката, така че детето да не може да я отвори и да погълне ориза.

Неподозирани употреби на лука в домакинството

Да проверите дали олиото е горещо

Повечето рецепти на тиган изискват добре сгорещено олио. Лесно ще познаете дали е готово като пуснете едно зрънце ориз. Ако започне да цвърчи, значи олиото е сгорещено достатъчно.

За ускоряване на зреенето на плодове 

Купили сте си плодове, които не са добре узрели, но нямате търпение да ги изчакате? Поставете ги в ориз. Той има свойството да ускорява процесите на зреене, така че по-скоро да се насладите на любимите си плодове. 

Свързани статии

Против овлажняване на солта

Солта се мокри лесно във влажна среда, особено в кухнята, където се готви често и се образуват изпрания. За да предпазите солта от влагата, смесете я с малко ориз. Той ще извлече влагата от солта и ще я поддържа лесна за поръсване. 

15 страхотни употреби на старите чорапи

За почистване на кафемелачката 

Смелете шепа суров ориз в кафемелачката. Той ще обере не само лошата миризма, но и остатъците от кафе. По същия начин можете да почистите и мелачките за подправки.

За предпазване от ръжда по инструментите 

Металът, от който са направени вашите инструменти, понякога е податлив на ръжда. Ако не ги ползвате дълго време, оставяйте ги да стоят в ориз. Така той ще ги предпази от ръждата. 

Коментирай