Когато говорим за здравословен начин на живот, обикновено дискутираме храненето, двигателната ни активност, полезните и вредни навици, поддържането на силен имунитет, доброто ни психическо здраве, но пропускаме да отделим специално внимание на оралната хигиена.

Поддържането на добра орална хигиена е една от първите стъпки от грижата за здравето. Нашето здраве зависи и от доброто състояние на венците и устната лигавица. Здравите венци не само защитават зъбите от вредни въздействия, но имат и пряка връзка с общото ни здраве. Венците реагират много отчетливо на промяна на имунитета ни например – намаленият имунитет често се проявява с подуване, болезнени венци, кървене. Често стомашно-чревни заболявания имат и стоматологична симптоматика; така е при някои ендокринни заболявания, неврологични и др.

От друга страна рядко обръщаме внимание на влиянието, което оказват редица лекарства върху венците и устната лигавица. Често лечението на системни заболявания като сърдечносъдови, онкологични, неврологични водят до намалено слюноотделяне, суха уста (ксеростомия), задържане на бактерии и са предпоставка за развитие на възпалителни заболявания. Вредните навици като тютюнопушене, прекомерна употреба на прости захари, газирани напитки също са висок рисков фактор да увредим трайно венците си. Оказва се, че добрата орална хигиена е един сериозен фактор за поддържане на добро общо здраве. Физиологично здравите венци са светлорозови, прилепват плътно около зъбите, не кървят, не са болезнени. За да ги запазим дълго здрави, следва да спазваме прости правила: редовно миене на зъби, използване на подходяща паста и четка, правилна техника на миене, редовна употреба и на допълнителни хигиенни продукти – конец за зъби, вода за уста и много важно: редовно посещаване на зъболекаря.

Ако все пак са се появили признаци на възпаление – кървене, оток, болезненост или състоянието засяга вече устойчивостта на зъбите, загуба на зъби, трябва да предприемем незабавно лечение от стоматолог. Най-често продуктите за лечение на възпалени венци (пародонтит) съдържат антисептик с антибактериален ефект и намаляващ зъбната плака.

Златен стандарт сред антисептиците е хлорхексидин, с клинично доказано предимство по отношение на ефикасност и антиплака активност в много клинични проучвания.

KIN Laboratorios е испанска компания, която е посветила своята дейност на развитие и усъвършенстване на различни продукти за орална хигиена. Ключово направление е профилактика и лечение на венците. Серията се нарича KIN gingival и е диференцирана според тежестта на заболяването. Основната съставка е хлорхексидин, като чрез различни концентрации се постигат различни цели:

- PerioKIN гел и спрей са с най-висока концентрация на хлорхексидин (0,2%) и цели овладяване на остри периоди. Приложението е локално и за кратък период.

- KIN gingival complex – паста за зъби и вода са с по-нисък процент (0,12%) хлорхексидин и цели обладяването на умерена симптоматика. Тук, обаче, за разлика от други подобни продукти KIN Laboratorios добавя свои иновативен комплекс – ALPANTHA – алантоин и пантенол. Това добавя ефективност и още полезни въздействия – заздравява епитела, успокоява раздразнението, намалява отока, ускорява заздравяването и др. По този начин линията KIN gingival complex е пълноценна и цялостна.

- KIN gums – паста за зъби с най-нисък процент хлорхексидин (0,03%) и различни полезни съставки: флуорид и витамин Е.

За да проследи специфичния ефект на комплекса ALPANTHA производителят провежда и клинични наблюдения, за да потвърди полезното му действие. Резултатите показват, че ако хлорхексидин се съчетае с комплекса ALPANTHA възпалителните процеси се повлияват по-бързо и намаляването на възпалителните индикатори е по-отчетливо.

Цялата серия на KIN Laboratorios за здрави венци е добро решение, когато оралната хигиена изисква и по-специални грижи за преодоляване на патологични състояния. Това, че има няколко продукта с различна насоченост и предназначени за различни стадии на гингивита, дава възможност за индивидуален подход и продължително лечение до отшумяване на симптомите и възстановяване на венците.

Продуктите на KIN Laboratorios може да намерите в аптечната мрежа, както и в онлайн аптеки Ремедиум и аптеки Марви.