Здраве и красота

Ползите за здравето от това да спите на лявата страна

Защо е полезно да спите наляво

13.04.2021г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Позицията по време на сън има значение за здравето. Спането на лявата страна има особени ползи, дори се препоръчва на бременни жени и хора с други състояния. Ето защо.

3 пози за сън при безсъние

Спането наляво по време на бременност

Спането на лявата страна по време на бременност се препоръчва, защото улеснява кръвообращението, подобрява притока на кръв към бебето и бъбреците, намалява болките в гърба.

Намалява киселините от стомаха

Ако страдате от киселинен рефлукс, спането на лявата страна може да облекчи състоянието ви, което обикновено се изостря през нощта в легнало положение. Когато спите на лявата страна, навлизането на киселини от стомаха в хранопровода е по-трудно заради разположението на органите. Това може да помогне за намаляването на киселините.

Коя поза за сън причинява най-много бръчки?

Може да намали хъркането

Спането на една страна, в частност на лявата, обикновено помага за намаляване на хъркането. Когато спите по гръб, езикът се връща назад в гърлото и запушва проходимостта. Това пречи на дишането, появява се хъркане и намален приток на кръв и кислород към мозъка и тъканите. Спането на лявата страна може да облекчи този проблем.

Снимка: iStock

Свързани статии

Спането на лявата страна може да намали болките в гърба

Болките в гърба и шията са едни от най-често срещаните. Те могат да бъдат облекчени с подходящата поза за сън. Спането настрани без значение дали е наляво или надясно, може да помогне да намалите натоварването в гърба и шията, като това да облекчи и страданието.

Позата, в която спи партньорът ви, разкрива много за него

Кога спането на лявата страна не се препоръчва?

Ако страдате от хронична сърдечна недостатъчност или имате прекаран инфаркт, спането на лявата страна може да не е добра идея. Възможно е лекарят ви да ви препоръча да спите на дясната страна. Спането надясно може да понижи сърдечната честота и кръвното налягане.

* Ако страдате от сърдечносъдово заболяване е задължително да се консултирате с лекаря си за най-добрите пози за сън, които могат да ви помогнат да облекчите състоянието си.

 

Коментирай