Здраве и красота

Как да боядисате косата си с кафе?

Рецепта за натурално боядисване на косата

13.04.2021г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Много жени боядисват косата си независимо дали искат да прикрият белите коси или просто да променят естествения си цвят. На пазара има много голямо разнообразие от бои за коси. Някои от тях са по-щадящи, защото съдържат по-малки количества амоняк и пигменти, навлизащи дълбоко в косъма.

Какво не трябва да правите след боядисване на косата?

Някои жени обаче предпочитат да се доверят изцяло на природните методи за боядисване на косата, защото те са напълно безвредни и щадящи. Един такъв метод е боядисването на косата с кафе. При него не съществува риск от накъсване и изтощение на косъма. Даже има и още по-добра новина – този метод на боядисване дори подхранва косата, защото кафето е много богато на антиоксиданти и минерали.

Кофеинът е естествен стимулант на растежа. Неслучайно кафето присъства и в много маски за стимулиране на растежа на косата, както и за заздравяване на косъма.

Съвети за успешно боядисване на косата вкъщи

Какво ви трябва, за да си направите домашна боя за коса с кафе?

  • 1 супена лъжица органично смляно кафе;
  • ¼ чаша сварено органично инстантно кафе на гранули;
  • 1 бутилка с балсам за коса от 200 мл;
  • 1 кърпа;
  • 1 найлонова торбичка;
  • 2 купи;
  • 1 четка за боядисване.

Излейте ½ чаша от балсама в едната купа. Добавете супената лъжица инстантно кафе на гранули. Разбъркайте с лъжица, докато кафето се разтвори напълно в балсама.

5 съвета как да се грижим за боядисана коса

Сварете ¼ чаша кафе еспресо или инстантно кафе, както прецените. Добавете ¼ чаша топла вода към сместа. Разбъркайте отново добре, докато се разтвори.

Добавете свареното кафе към балсама и сместа с кафето. Разбърквайте до пълното разтваряне и смесване на съставките. Оставете сместа да си „почине“ за 5 минути.

Свързани статии

5 неща, които увреждат цвета на боядисаната коса

Проверете консистенцията на сместа да не би да е прекалено течна или гъста. Увийте едната кърпа около раменете си. С помощта на четката за боядисване нанесете сместа, като започнете в корените и разнасяте до краищата.

Масажирайте нежно в корените, за да разнесете домашната боя добре.

Увийте косата с найлоновата торбичка. Ако имате найлонова шапка, използвайте нея за улеснение. Увийте другата кърпа около косата над найлоновата шапка. Това ще ускори процеса на боядисване.

5 грешки, с които съсипвате цвета на косата

Изчакайте между 15 и 30 минути. Измийте косата с шампоан.

Коментирай