Здраве и красота

Антистареещи ползи от етеричното масло от риган

И още много други здравословни ползи

20.04.2021г. / 09 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Риганът е прекрасна подправка, която използваме в ястията си не само у нас. Тя е популярна в италианската, испанската, гръцката и много други кухни заради фантастичния си вкус и полезни качества.

Защо да изберете масло от риган при вирусни инфекции?

Риганът има невероятни свойства не само за здравето, но и за кожата. Етеричното масло от риган има изразен антистареещ ефект върху кожата. То се бори със свободните радикали, като забавя процесите на стареене, а същевременно намалява възпаленията в кожата и въздейства върху несъвършенствата.

Маслото от риган съдържа антиоксиданти и антимикробни съединения, които подхранват кожата, забавят стареенето и стимулират нормалното регенериране на клетките.

Кои са основните антистареещи свойства на маслото от риган?

Антиоксидантите в маслото от риган забавят процесите на стареене

Антиоксидантите са полезни не само за красотата и младостта на кожата. Те са изключително важни и за забавянето на стареещите процеси в цялото тяло. Имунната система също се нуждае от тях, за да изпълнява нормално всичките си функции. Приложено локално, маслото от риган може да допринесе за намаляване и изглаждане на фините линии и бръчките.

Заместете олиото с масло от риган

Натурален антибиотик

Бактериите са навсякъде по кожата. Разрастването им може да доведе до възпаления, инфекции, влошаване на състоянието на кожата, поява на кожни проблеми. Прилагането на масло от риган има противовъзпалителни и антибактериални ползи за кожата. То може да успокои раздразнения, зачервявания, сърбеж, причинени от бактерии и микроорганизми.


Снимка: iStock

При възпалено гърло

Антистареещите ефекти на ригана въздействат не само върху кожата, но и върху лигавиците. Антиоксидантите в маслото от риган могат да допринесат за намаляване на възпалението в гърлото при вирусни инфекции. Може да се прилага локално и при възпалени уши и нос. Необходимо е само да се затопли леко.

Най-добрите етерични масла при акне

За добро чревно здраве

Влошеното състояние на полезните бактерии в червата може да предизвика лошо храносмилане, подуване, газове, диария или запек. Маслото от риган може да помогне за облекчаване на тези неразположения благодарение на антиоксидантите и противовъзпалителните си свойства.

Свързани статии

Подкрепя имунната система

Имунната система се нуждае от антиоксиданти, за да работи добре. Отслабената имунна система не смогва да се бори успешно с постоянните атаки от външни патогени, което я изтощава. Риганът има доста добри антиалергични свойства, които облекчават работата на имунната система и ѝ дават възможност да се бори с останалите патологични процеси и атаки в организма.

4 етерични масла, от които косата расте по-бързо

Може да понижи холестерола

Маслото от риган има известни ползи и в ускоряването на метаболизма. Това допринася за намаляването на лошия холестерол, отлагащ се в кръвоносните съдове и повишаващ риска от сърдечносъдови заболявания.

Коментирай
Свободно време