Здраве и красота

Причини за поява на метален дъх в устата

На какво се дължи и какво може да направите

13.05.2021г. / 05 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лошият дъх в устата може да се появи по много различни причини. Той може да има разнообразен мирис в зависимост от проблема, който го предизвиква. Появата на метален вкус и мирис в устата е неприятна и също е вследствие на определени причини.

Причини за много лош сутрешен дъх

Какви могат да са причините за поява на метален дъх в устата?

Най-напред започнете от хигиената на устната кухина. Помислете дали навиците ви не са в основата на появата на метален дъх. Редовното миене на зъбите сутрин и вечер е от съществено значение за дъха и здравето на венците и зъбите. Употребата на специално разработени пародонтални пасти и води за уста е един от начините за превенция на поява на заболявания и инфекции в устната кухина. Ако подозирате, че хигиенните ви навици може да са предизвикали поява на лош метален дъх, преосмислете рутината си.

10 начина да се спасите от сутрешния лош дъх

Ако сте изключили хигиенните си навици като причина за поява на лош дъх, обърнете се към лекарствата, които приемате. Те може да са в основата на появата на лош метален дъх в устата. Много медикаменти, отпускани без рецепта, могат да предизвикат лош дъх. Сред тях са мултивитамини, хранителни добавки, противовъзпалителни лекарства, минерали, както и медикаменти по лекарско предписание, като лекарства за сърце, високо кръвно налягане, подагра, депресия.

Металният дъх може да е признак и за здравословен проблем

Според Клиника Кливланд, металният дъх може да се дължи на вътрешно състояние или заболяване, за което не подозирате. Най-често това са инфекции, проблеми с бъбреците, черния дроб. Инфекциите на дихателните пътища също могат да предизвикат метален дъх, както и диабетът.

Причини за натрапчиво лош дъх

За да откриете причината за появата на метален дъх в устата е най-добре веднага да се консултирате с лекар, който да прецени състоянието ви и да ви посъветва как да действате, за да се справите с проблема.

Междувременно ограничете приема на захари и подсладители. Не консумирайте прости въглехидрати, пакетирани храни, мазни и пържени храни, големи количества млечни продукти. Диетата също оказва влияние върху дъха и вкуса в устата. Има вероятност тя също да има значение за появата на метален дъх.

Какво подсказва лошият дъх за здравето ни?

Коментирай