Здраве и красота

Причини за много лош сутрешен дъх

Кога е нормално и кога не

22.02.2021г. / 08 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сутрешният дъх невинаги е лош. Счита се за нормално да е с лек неприятен мирис, тъй като през нощта сте прекарали дълго време със затворена или отворена уста без нужната хидратация, което е дало воля на лошите бактерии. Когато обаче сутрешният дъх стане твърде неприятен и с натрапчива миризма, това има своята причина. Ето няколко от тях, които могат да са в основата на проблема ви.

10 начина да се спасите от сутрешния лош дъх

Какво може да допринесе за лошия дъх рано сутрин освен лошата орална хигиена и недостатъчното използване на зъбен конец?

Сухота в устата

Слюнката има функцията да отмива бактериите и да се грижи за прочистването на устната кухина. Ако по някаква причина слюнката ви е в намалено количество, това може да е в основата на лошия дъх.

Някои храни

Храните, които консумирате през деня се храносмилат в продължение на часове, дори през нощта. Те влияят на отделителните процеси, което се отразява и на дъха. Чесън, прекалено много месо, алкохол, много сладки храни могат да са в основата на лошия дъх сутрин.

Как да премахнете лошия дъх, който се дължи на храносмилателни проблеми

Здравословни проблеми

Здравословни проблеми, като киселинен рефлукс, язва, гастрит, възпаления на венците могат да са причината за лошия дъх, който забелязвате сутрин.

Как да се справите с лошия дъх?

Не използвайте вода за уста всеки ден

В много води за уста се съдържат антибактериални и антимикробни съединения, които убиват лошите, но и добрите бактерии. Ето защо честата им употреба може да доведе до сериозен дисбаланс, който да предизвика лош дъх, възпаления на венците и проблеми с устната кухина.

Ефикасен еликсир срещу лош дъх

Спите с отворена уста

Спането с отворена уста изсушава лигавицата и затруднява отмиването на бактериите. Те се размножават и причиняват лош дъх. С времето може да причинят и възпаления на венците и заболявания на зъбите.

Свързани статии

Заменете водата за уста със зехтин

Жабуренето със зехтин е техника, известна от векове в традиционната медицина на източните народи. Жабурете всеки ден по два пъти с една лъжица зехтин. Това ще помогне за подхранването, добрата хидратация на устната лигавица и справянето с лошите бактерии. Резултатът е свеж дъх и здрави венци.

Какво подсказва лошият дъх за здравето ни?

Не забравяйте да почистите езика

Четкайте езика си също толкова често, колкото миете и зъбите си. Не го забравяйте, защото по него се задържат голяма част от бактериите в устата, причиняващи лош дъх. Не го правете с една и съща четка обаче, защото това пренася бактерии от езика към венците и зъбите. Добре е да имате отделни четки или една специално предназначена за езика.

Често срещани причини за лош дъх в устата

Коментирай