Здраве и красота

Кои храни помагат за усвояването на желязото и кои намаляват абсорбирането му

Вкусни и полезни

24.05.2021г. / 05 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Желязото е основен минерал, от който човешкият организъм се нуждае. Той се съдържа в редица храни, като червено месо, спанак, риба, морски дарове и други. Познати са два вида желязо. Хемово, което е част от хемоглобина и миоглобина и може да си набавим чрез консумацията на животински храни. Нехемово желязо, което не е част от миоглобина и хемоглобина. Него си набавяме, консумирайки растителни и животински храни. Оказва се, че приемът на определени храни може да доведе до по-доброто му абсорбиране или обратното. Вижте кои.

Храни, богати на витамин А и бета-каротин

Витамин А е един от най-важните витамини за очното здраве, растежа на костите, за красотата на кожата, имунната система. Витамин А се съдържа в добри количества в червеното месо, спанака, тиквата, грах, сушени кайсии, праскови, яйца, риба, млечни продукти и други. Бета-каротинът (провитамин А) е червено-оранжев пигмент, намиращ се в плодовете и зеленчуците, обагрени в тези цветове. Когато попадне в организма ни, той се превръща във витамин А. Според някои западни проучвания, витамин А повишава усвояването на желязото от консумираните храни.

4 витамина за добро здраве, важни и през лятото

Не бива да пропускаме важния витамин С

Доказано е, че витамин С, който е и мощен антиоксидант, подобрява усвояването на желязото. Храните с високо съдържание на витамин С включват цитрусови плодове, тъмнозелени листни зеленчуци, чушки, ябълки, пъпеши, киви и всички други свежи плодове и зеленчуци.

Признаци на дефицит на различни витамини и минерали

Свързани статии

Повишено внимание за фитати

За приема на фитати или храни съдържащи фитинова киселина се смята, че може да намали абсорбирането на цинк, желязо и калций. Фитиновата киселина често се среща в пълнозърнести храни, зърнени храни, соя, ядки и бобови растения. Можете да противодействате на ефекта на фитиновата киселина, като добавите повече витамин С съдържащи храни в менюто си.

Повишено внимание за кофеин и танини

Ако искаме тялото ни да абсорбира максимално добре желязото от храните, трябва да внимаваме с кофеиновите напитки и тези, които съдържат танини. Кофеин се съдържа в кафето, някои видове чай, а танините в чая. Добре е менюто ни да не включва енергийни напитки с кофеин, и да не надвишаваме дневния препоръчителен прием от 2 чаши кафе и до 4 чаши чай.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )