Здраве и красота

Признаци, че месото в диетата не ви се отразява добре

Симптоми на затруднено усвояване на месото

24.05.2021г. / 16 55ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Месото е част от различни хранителни режими. То е основен източник на протеини. Основен участник е и в нисковъглехидратните диети, кетодиетата и други методи на хранене, при които енергия се черпи от протеини и мазнини, а не основно от въглехидрати. Ако консумирате прекалено много месо обаче или ако то просто не ви понася добре, може да се появят някои скрити признаци и симптоми.

6 неща, които се случват, ако ядете твърде много месо

Месото може да бъде наистина здравословно, да ви носи чисти протеини и да допринася за контрола на теглото и кръвната захар, да ускори метаболизма. Но ако тялото ви не усвоява добре месото или количеството му ви идва в повече, има вероятност неразположенията ви да се дължат именно на месото.

Кои са признаците, че не понасяте добре месото в диетата си?

Подуване на корема

Ако забележите подуване на корема след консумация на месо, това може да е причината за появата на неразположението ви. Според проучване от 2018 година, цитирано от bustle.com, мазните меса съдържат повече количества от аминокиселината метионин, която съдържа сяра и се разпада под формата на миризливи газове в червата. Натрупването и сгъстяването на тези газове причинява подуване, спазми, понякога и болки в червата.

За многобройните ползи от агнешкото месо

Гадене и диария

Месото може да предизвика киселини, гадене, стомашни неразположения, свързани с лошо храносмилане, дори поява на диария. Появяват се най-често след консумация на червено месо или тлъсто месо, които са по-трудносмилаеми за храносмилателната система.

По-често боледуване

В червеното месо се среща антиген, който се свързва с понижаване на функциите на имунната система и по-висока честота на вирусни инфекции, на които ставате податливи при прекомерна консумация на ястия с тлъсто или червено месо, пише bustle.com. Този антиген се свързва и с по-висок риск от поява на рак.

Знаци, че тялото ви не усвоява добре месото

Стомашни спазми

Спазмите в стомаха след консумация на месо може да означават, че страдате от непоносимост към него. Ако постоянно чувствате крампи след като хапнете месо, това може да означава, че в стомашно-чревния ви тракт възниква възпалителна реакция при досег с месото.

Високо кръвно налягане

Един от страничните ефекти на непоносимостта към месото или честото прекаляване с консумацията му е високото кръвно налягане. В дългосрочен план то може да бъде предпоставка за сърдечносъдови заболявания и инциденти, които застрашават живота и здравето.

Какво се случва, ако ядете червено месо всеки ден?

Свързани статии

Запек

Прекомерното количество консумирано месо, особено ако то присъства ежедневно в менюто ви по няколко пъти, може да затрудни изключително много храносмилателната система. Червата се нуждаят от повече фибри, зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, за да обработват добре храната. Ако наблягате на месото, затруднявате работата на червата. Като резултат може да бъде появата на запек.

Тъмни кръгове под очите

Тъмните кръгове и сенките под очите могат да са в резултат на недоспиване, хроничен стрес и умора, но могат и да се дължат на консумация на месо. Тъмни кръгове се появяват и когато месото не се усвоява добре от организма. Такъв симптом се наблюдава и при алергия или при непоносимост към даден вид месо или към месото като цяло. Нужна е консултация с лекар, който да определи състоянието ви.

Най-добрите видове месо за жените

Коментирай