Много хора стартират деня си с чаша кафе. Кафето има както своите полезни свойства, така и вреди, особено ако се злоупотребява с него. Но преди да го откажете, помислете за здравето на черния си дроб. Въпреки че приемът на кофеин в големи количества има негативни ефекти върху нервната система и организма като цяло, кафето може да подпомогне състоянието на черния дроб.

Как кафето намалява косопада и прави косата по-здрава

Здравни експерти от клиника „Кливланд“, цитирани от healthdigest.com смятат, че кафето намалява риска от безалкохолна мастна чернодробна болест (стеатоза) или състояние, при което в клетките на черния дроб се натрупват триглицериди и други мазнини, които след време могат да причинят цироза.

Съществуват проучвания, които доказват, че консумацията на кафе може да допринесе за овладяване на това състояние, както и че може да помогне при вече съществуваща цироза, хепатит С или друго чернодробно заболяване, увреждащо клетките на черния дроб.

Ключът към тази полза е пиенето на поне 3 чаши кафе на ден, смятат експертите. Според тях, при съществуващо чернодробно заболяване консумацията на кафе може да се увеличи дори още, стига това да не вреди на цялостното здравословно състояние. Прекалено голямото количество кофеин може да доведе до проблеми с нервната система, безпокойство, безсъние, храносмилателни проблеми.

Какво се случва в тялото, когато пиете кафе всеки ден

Консултирайте се с лекар, ако обмисляте да увеличите приема на кофеин.

Какви са останалите ползи от консумацията на кафе?

Ползите от кафето не се свършват с влиянието му върху черния дроб. Американската асоциация за сърдечни заболявания установява чрез проучване, че консумацията на три чаши кафе на ден може да намали риска от инфаркт или инсулт с до една трета. Кафето може да понижи риска и от рак на дебелото черво, както и от болестта на Алцхаймер.

Още по темата

Как да подсладим кафето си без захар

Затова, следващия път, когато ви се допие кафе, не се колебайте да си направите любимото черно кафе. Насладете се на вкуса и прекрасните му ползи за здравето. Важно е да сведете до минимум употребата на захар и други добавки към кафето, за да се възползвате от същинските му здравословни действия.

А що се отнася до черния дроб, за да подобрите неговото състояние ще ви е нужна и здравословна диета. Кофеинът сам по себе си няма да е достатъчен, за да повлияете положително здравето на черния дроб.

4 здравословни добавки към кафето