Здраве и красота

Репичките и техните великолепни здравословни ползи

Защо е важно да се включват в храненето колкото се може по-често

02.06.2021г. / 12 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме да възприемаме репичките като добавка към пресните салати пролетно и лятно време, но не се замисляме колко полезни всъщност са те. Репичките са не само прекрасно цветно допълнение към салатите. Те допълват цялостното здравословно състояние на организма със своите превъзходни хранителни вещества.

Здравословни ползи от консумацията на сушена храна

Защо репичките са толкова полезни?

Репичките са много хранителни и питателни

Репичките са много бедни на калории, което ги прави перфектни за включване в диета за отслабване. Те обаче са хранителни и доставят ценни вещества на организма. Много богати са на фибри, които подобряват храносмилането и състоянието на бактериите в червата. Източници са на сложни въглехидрати, които допринасят за контрол на теглото и кръвната захар, тъй като са с нисък гликемичен индекс.

За здраво дебело черво

Репичките са богати на лигнин. Това са вид неразтворими фибри, които подпомагат работата на дебелото черво и допринасят за намаляване риска от поява на рак на дебелото черво, според Clean Eating Magazine. Репичките имат свойството и да подпомагат лигавицата на стомаха, като я предпазват от раздразнения и намаляват риска от язви. Фибрите в тях подхранват полезните бактерии в червата, а това допринася за намаляване на възпаленията в организма.

9 здравословни ползи от патладжана

За добър имунитет

Репичките са един от най-добрите източници на витамин С. Този важен витамин е и антиоксидант, подпомагащ функциите на имунната система. Той играе съществена роля в производството на лимфоцити (вид бели кръвни клетки), които помагат в борбата с инфекциите. В репичките се съдържат и витамини от група В, които допълнително подпомагат образуването и функционалността на белите кръвни клетки, важни за имунната система.

Могат да намалят риска от диабет

Репичките имат един от най-ниските гликемични индекси сред храните – около 15. Това означава, че консумацията им не предизвиква повишаване на кръвната захар. Този фактор е от голямо значение както за страдащите от диабет, така и за предразположените към това заболяване и хората с инсулинова резистентност. Естествените захари и въглехидратите в репичките не предизвикват повишаване на кръвната захар, което намалява риска от поява на диабет.

8 мощни ползи от суровия чесън

Репичките имат противогъбични свойства

Кореноплодните зеленчуци, каквито са репичките, имат противогъбични свойства. В тях се съдържа протеин, който според изданието Clean Eating Magazine, може да неутрализира гъбичките от вида кандида албиканс (candida albicans). Тази гъбичка причинява инфекции навсякъде по тялото и може да е трудна за овладяване при прекомерно разрастване.

Антиоксидантите в репичките имат противоракови свойства

Репичките, както и останалите представители на семейство Кръстоцветни, съдържат антиоксиданти с мощно действие, които намаляват възпаленията и могат да подпомогнат организма в борбата с раковите клетки. Антиоксидантите намаляват възпаленията и се борят с оксидативния стрес. Това означава, че допринасят за намаляване на възпаленията в тъканите и вредното влияние на свободните радикали, които допринасят за образуването на злокачествени клетки.

5 причини крушите да са толкова здравословни

Подобряват функциите на черния дроб

Репичките подпомагат черния дроб в изпълнението на многобройните му функции. Те спомагат за извеждането на токсините от него и за редуцирането на натрупаните мастни клетки в неговите тъкани.

Коментирай