Здраве и красота

Здравословни ползи от консумацията на сушена храна

Сушени плодове, зеленчуци, месо, подправки и билки – все полезни

25.05.2021г. / 13 47ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сушените плодове и зеленчуци не само се запазват за по-дълго. Те носят невероятни ползи за организма по различен начин, отколкото ако са консумирани пресни. В изсушен или дехидратиран вариант могат да се консумират още меса, билки, подправки. Те са удобни за дълготрайно съхранение, освен това придават и по-различен, понякога по-наситен вкус на ястията ви.

По колко ядки и сушени плодове да хапваме на ден?

Гъвкавостта, която сушената храна дава на вашите ястия, прави запазването на качествата ѝ по-дълготрайно и удобно с оглед пестенето на пари. А и сушената храна е един здравословен избор, който може да донесе немалко ползи за здравето ви.

Дехидратираните храни носят и по-нисък риск от замърсяване и увреждане на храната. Изсушаването на различни хранителни продукти запазва техните витамини и минерали, като същевременно намалява риска от поява на бактерии и микроорганизми, какъвто риск съществува при пресните храни. Това е прекрасен начин да извлечете ползи от натуралните продукти, като ги запазите и изсушите, но без да се лишавате от техните вкусови и хранителни качества.

Хапвайте сушени сини сливи при запек и високо кръвно

Според проучване от 2016 година, публикувано в Journal of Functional Foods и цитирано от healthdigest.com, консумацията на сушени плодове, зеленчуци, меса и подправки е препоръчителна на дневна база с оглед подобряване на здравето. Хранителните вещества, антиоксидантите, витамините и минералите, които тези храни съдържат, насърчават здравето и могат да подобрят редица функции в организма.

Снимка: iStock

Дехидратирането възпрепятства развитието на микроорганизми и бактерии в храните заради ниското или почти никакво съдържание на вода в тях. Това позволява съхранението им за по-дълги периоди от време, като храната остава безопасна за консумация.

Сушените храни дават много възможности за безопасна, дълготрайна и питателна междинна закуска. Удобни са за носене в офиса или на път, когато нямате достъп до пресни продукти, а сте гладни.

Ядки и сушени плодове, които да включите във вашата диета

Колкото и полезни да са сушените плодове и зеленчуци, трябва да имате предвид количеството, което консумирате от тях. В дехидратирано състояние те съдържат значително повече концентрирани въглехидрати и захари, които крият риск от повишаване на кръвната захар при обилна консумация.

Коментирай