В тялото могат да възникнат много и различни възпаления, които да тлеят с години, докато не доведат до отключване на дадено заболяване. Много често симптомите са косвени и могат да се объркат с тези при други състояния и заболявания. Системните възпаления могат да се превърнат в хронични и да изиграят съществена роля в появата на редица опасни за здравето състояния, като сърдечносъдови, невродегенеративни заболявания, диабет, рак.

Трите храни, предизвикващи най-силно възпаление

При острите възпаления имунната система реагира, като изпраща кръвни клетки, потушаващи възпалението в дадена тъкан или орган. При хроничните възпаления се наблюдава „умора“ на имунната система заради невъзможност възпалението да бъде овладяно. Това води до увреждания в органи, системи, отключване на болести.

Кои са признаците на скрито хронично системно възпаление, за което не подозирате?

Проблеми с паметта и концентрацията

Мозъкът се влияе от вътрешното състояние на организма. Когато тялото се бори със системно възпаление, постоянната стимулация на нервната система изтощава мозъка. Той забавя някои от функциите си, които са второстепенни, за да осигури енергия за първостепенните. Такива второстепенни и по-маловажни функции са концентрацията и паметта.

5 хранителни комбинации, които се борят мощно с възпаленията

Болки в тялото и мускулна слабост

Друг често срещан симптом на хронично възпаление са болките в тялото и мускулите. Когато клетките на имунната система, отговарящи за борбата с възпаленията, се намножат в дадена тъкан, тя започва да се подува, да бъде болезнена, да се зачервява или да се затрудни движението ѝ. Това е признак на възпаление, пише livestrong.com. Хроничното възпаление в мускулните влакна може да доведе до слабост, умора, засягане на подлежащите артерии, преминаващи през мускула, смята доктор Никет Сонпал, интернист и гастроентеролог, цитиран от Livestrong.

Инсулинова резистентност

Хроничното възпаление предизвиква повишаване на кортизола – хормона на стреса. Трайно високите нива на кортизол в кръвта влошават чувствителността на клетките към инсулина. С течение на времето се получава инсулинова резистентност, характеризираща се с трупане на мазнини, повишаване на кръвната захар и стойностите на инсулина в кръвта. Това води след себе си повишен риск от диабет.

Основни фактори, причиняващи възпаления

Още по темата

Кожни обриви и сърбежи

Сърбежът и обривите невинаги са продиктувани от външен дразнител. Те могат да се появят и заради хронични възпаления, скрити вътре в тялото. И тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя може да реагира на подлежащи възпаления и да се зачерви, да образува мехури, да стане свръхчувствителна.

Липса на енергия

Хроничното системно възпаление е истинско предизвикателство за организма. Изтощението, до което води постоянната борба на имунната система с възпаленията, води до липса на енергия и слабост.

4 заболявания, свързани със зъбните инфекции

* Статията има само информативен характер. Необходимо е да се консултирате с лекар, ако подозирате, че имате хронично възпаление или ако имате някои от изброените симптоми. Изискват се изследвания и консултация със специалист, който да определи адекватно състоянието ви.