Здраве и красота

Кога менструалните болки са притеснителни?

Могат да подсказват за здравословно състояние

04.06.2021г. / 13 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструацията е предизвикателство, пред което се изправя всяка жена в активния си живот. Много жени се борят с болезнена менструация. При някои болките и спазмите са значително по-силни от тези при други жени. Малцина са щастливките, които не изпитват никакви неразположения през този месечен период. За повечето жени болката е лека и се свързва с незначително неразположение, което отминава през първите два дни от настъпването на менструацията.

Какво означава, ако цикълът ви трае прекалено дълго?

Признаците, че имате твърде тежка и болезнена менструация, включват болка, която не се влияе от болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. В допълнение към болката могат да се наблюдават тежко и обилно кървене, пронизващи спазми, съсиреци, повишаване на температурата. Всички тези и други симптоми могат да влошат значително качеството на живот през този период и да направят жените неспособни да се справят с нормалните си ежедневни дейности и ангажименти.

Някои медицински състояния могат да са в основата на появата на силно болезнен цикъл. За да се определи състоянието ви е задължително да се консултирате с гинеколог. Не пропускайте ежегодните профилактични прегледи.

Причини да получите менструация два пъти в месеца

Сред състоянията, които могат да предизвикат болезнен цикъл, са синдром на поликистозните яйчници, ендометриоза, миома, възпалителна тазова болест, аденомиоза, цервикална стеноза. В някои случаи силните болки могат да се дължат на лошо поставена или разместена спирала.

След прегледа гинекологът ви ще прецени какво е състоянието ви, какви допълнителни тестове се налагат и какво лечение за облекчаване на болките да ви предпише. Обикновено се започва с нестероидни противовъзпалителни лекарства, пише Клиника Майо. В по-тежки случаи може да се включат и противозачатъчни таблетки, които да регулират менструалния цикъл и да намалят тежестта на болковия синдром. С тях се регулира и кръвотечението, ако е прекалено обилно.

Какво ни казва менструацията за здравето на организма?

Някои промени в начина на живот също могат да подпомогнат облекчаването на болките и крампите. Редовната физическа активност, упражненията и тренировките могат да намалят болката и симптомите при менструация. Нагряващи методи, като електрически възглавници и компреси също имат немалко ползи при такива ситуации. Витамините от група В, витамин Е, който е антиоксидант и омега-3 мастните киселини също имат ползи в намаляването на възпаленията и болките. Наблегнете на храните, които ги съдържат.

 

Коментирай