Здраве и красота

Ацерола – тропически плод с много витамин С

За силен имунитет

21.06.2021г. / 13 22ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock


Ацерола е тропически плод от храстовидно растение, за което се смята, че произхожда от Южно Мексико и Карибите. В някои източници се среща като индийска череша, в други като черешата от Барбадос. Плодовете на ацерола приличат много на череша.

Ацерола може да се намери под формата на хранителни добавки, на прах за добавяне към сокове, смутита, храна, чай, както в аптеките, така и в биомагазините. Важно е преди да я добавим към ежедневието си да се консултираме със специалист дали е подходяща за нас и в какви количества да я приемаме.

Храни, богати на омега-6 мастни киселини (галерия)

Какво прави ацерола толкова уникална? Тя е изключително богата на витамин С, дори според някои проучвания е най-богатият плод на този витамин и съдържа повече дори и в сравнение с шипките, портокалите, ягодите.

6 храни, които ни правят красиви

Витамин С е необходим водоразтворим витамин и мощен антиоксидант, който не се съхранява в тялото. Ето защо всеки ден е важно да си осигуряваме консумация на храни, които го съдържат. Благодарение на него се намалява увреждането, причинено от свободните радикали. Витамин С също така участва в синтеза на колаген, важен за поддържане функционирането на имунната система и помага на организма да се бори с инфекции, вируси.

Спирулина – суперхрана, която се грижи за здравето

Ацерола съдържа и други важни хранителни елементи, като калций, витамин А, желязо, ниацин, фосфор, рибофлавин, магнезий, тиамин и други.

Свързани статии

Полезният плод се препоръчва при настинки, грип, за по-добро усвояване на желязото от храните, за добро сърдечно здраве, за детокс на организма, балансиране на кръвната захар и холестерола, за поддържане на добри нива на енергия и други.

Както споменахме, много е важно преди да започнем да приемаме ацерола, без значение под каква форма, да се допитаме до лекар. Плодът не е подходящ за бременни, кърмещи. При предозиране са възможни някои неразположения като диария, гадене, повръщане, главоболие, зачервявания по кожата и други.

Коментирай
Здраве и красота