Кои са едни от най-важните антиоксиданти

И как да си ги набавим

27.05.2021г. / 06 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се замислите, ние се храним в цветове. Червени, жълти, зелени, оранжеви, сини и лилави храни, представени от различни видове меса, млечни продукти, ядки, плодове и зеленчуци. Изобилие от важни хранителни елементи за нашето здраве, сред които и антиоксиданти, които противодействат на свободните радикали. 

За червените храни се смята, че са важни за здравето на сърцето, храносмилателния тракт, кожата, зрението.

Топ 5 здравословни подправки и как да ги използвате

Оранжевият цвят представлява изобилие от сила и живот, а храните обагрени в него благоприятстват имунната, сърдечносъдовата система, здравето на мозъка, очите. Останалите цветни храни също носят ползи за тези системи и органи, спомагайки и за намаляване възпалението в тялото, подобряване на метаболизма, детоксикирането. Това обаче, което ги прави наистина специални са антиоксидантите, които спомагат за намаляване вредите от свободните радикали.

Някои състояния, причинени от свободните радикали, включват:

  • Влошаване или загуба на зрение;
  • Възпаление на ставите;
  • Увреждане на нервните клетки в мозъка, което допринася за състояния като болестта на Паркинсон или болестта на Алцхаймер;
  • Ускоряване на процесите на стареене в тялото;
  • Повишен риск от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Вижте кои са едни от най-важните антиоксиданти и как да си ги набавите.

Алиеви серни съединения – съдържат се в праз, лук и чесън.

Антоцианини – набавяме си ги чрез консумацията на патладжан, грозде и плодове.

Бета-каротин – тиква, манго, кайсии, моркови, спанак и магданоз.

Катехини – съдържат се в червеното вино и чая.

Любимите 8: Най-важните витамини и минерали за женското здраве

Мед – важен минерал и антиоксидант, който се съдържа в морски дарове, месо, мляко и ядки.

Криптоксантини – храни, богати на тях са червени чушки, папая, тиква и манго.

Флавоноиди – набавяме си ги, консумирайки зелен и други видове чай, цитрусови плодове, червено вино, лук и ябълки.

Изофлавоноиди – соя, тофу, леща, грах и мляко.

Лигнани – съдържат се в сусам, пълнозърнести храни и зеленчуци.

Лутеин – зелени листни зеленчуци като спанак, рукола, броколи, зеле кейл, тиквички, ряпа.

Ликопен – домати, розов грейпфрут, диня, пъпеш, папая.

Здравословни храни, които дават повече енергия

Манган – морски дарове, месо, мляко, ядки, куркума, джинджифил.

Полифеноли – мащерка, риган, чай, ябълки, червен лук, кафе, портокали.

Свързани статии

Селен – морски дарове, орехи, бразилски орех, месо и пълнозърнести храни.

Витамин А – съдържа се в добри количества в черен дроб, сладки картофи, моркови, мляко и яйца.

Витамин С - цитруси, касис, киви, манго, броколи, спанак, ягоди.

Витамин Е - авокадо, ядки, семена и пълнозърнести храни, риба.

Цинк – морски дарове, месо, мляко и ядки.

Коментирай