Здраве и красота

Маски с канела за здрави коса и скалп

Ефективни при косопад

16.06.2021г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Канелата е прекрасна подправка за готвене и приготвяне на здравословни напитки, печива, десерти. Нейните свойства по отношение на контрола на кръвната захар и превенцията на диабет са известни. Благодарение на тях канелата участва в редица медикаменти и хранителни добавки с цел подобряване на глюкозния толеранс и намаляване на инсулиновата резистентност, както и понижаване риска от диабет.

Древна маска за красива кожа

Канелата е много богата на антиоксиданти. Те имат мощта да се борят с възпаленията в цялото тяло, да намаляват вредите от свободните радикали, предизвикващи оксидативен стрес, ускоряващи стареенето и повишаващи риска от редица сериозни заболявания, включително рак.

Противовъзпалителните свойства на канелата са полезни и за косата и кожата. Ето защо канелата успешно може да се включи в домашните ви маски за здрави коса и скалп.

Ето и няколко полезни рецепти:

Маски с мед против акне

Маска с канела и зехтин

Канелата има свойството да стимулира растежа на косата. Тя е ефикасна и при косопад, тъй като намалява падането на космите и подпомага растежа на нови. Пригответе си маска с канела и зехтин, които заедно подхранват в дълбочина скалпа, доставят ценни полезни мазнини и антиоксиданти, успокояващи кожата на главата и стимулиращи растежа. Смесете 2 супени лъжици зехтин с 1 чаена лъжица канела на прах. Разбъркайте много добре и масажирайте скалпа в продължение на поне 5-6 минути. След това оставете да действа 30 минути, преди да измиете.

Пилинг с канела за красиви ръце

Маска с канела, яйце и зехтин

Добавянето на яйце към канелата и зехтина прави маската още по-подхранваща, а косата лъскава и жизнена. В яйцата се съдържа биотин, който е изключително ценен за растежа на косата и подобряване текстурата на косъма. Смесете 2 супени лъжици зехтин, 1 чаена лъжица канела и 1 цяло яйце. Разбъркайте много добре, за да се смесят напълно. Нанесете върху скалпа, масажирайте няколко минути. След това разнесете маската по продължение на косъма, за да се подхрани цялата коса. Нека действа поне 20 минути преди да отмиете.

3 натурални маски срещу черни точки

Маска с канела, мед и зехтин

Сместа от канела и зехтин прави чудеса по отношение на спиране на косопада и стимулиране обновяването на кожните клетки на скалпа. Медът доставя изключително важни хранителни вещества, хидратира в дълбочина и прави косата здрава и лъскава отново. Смесете същите количества зехтин и канела, като към тях добавите и 1 супена лъжица чист суров мед. Разбъркайте много добре и нанесете върху косата с масажиращи движения. Оставете да действа 15 минути и измийте.

3 маски за мигновено подмладяване на кожата

Коментирай