Здраве и красота

Кои храни да похапнете, преди да пиете алкохол?

Най-подходящи в превенцията на махмурлук и други здравословни проблеми

22.06.2021г. / 11 33ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Времето, прекарано с приятели с чаша любимо алкохолно питие, е любим момент от ежедневието на много хора. Няма нищо по-отпускащо и приятно от това да се съберете на сладки приказки и да си пийнете.

С какво никога да не смесвате алкохола?

Преди обаче да отпиете първата глътка алкохол, е важно да се подготвите добре, за да не съжалявате по-късно. Ако пиете на гладно, това може не само да ви предразположи много по-лесно да се напиете, но и да ви донесе тежък махмурлук на следващия ден.

Ако сте добре хидратирани преди да пиете алкохол, както и по време на консумацията му, ще ви е много по-лесно да обработите приетата алкохолна напитка. Също толкова важно е и да сте се нахранили. Консумацията на алкохол на гладно крие рискове за здравето в редица аспекти.

Важно е обаче да знаете кои са храните, които са най-подходящи за консумация преди алкохол, защото ако похапвате грешните храни, това ще ви донесе други неприятности. Пиенето на алкохол на гладно крие риск за стомаха. Ако прекалите с питиетата, може да раздразните стомашната лигавица. Киселините в стомаха се смесват с алкохола и съставят опасна смес, която може да доведе до рефлукс, гастрит и дори язва.

6 начина, по които алкохолът вреди на здравето ви

Консумацията на алкохол на гладно може рязко да повиши и нивата на кръвната захар, тъй като повечето видове алкохол съдържат захари. Захарите в алкохола пък са предпоставка за по-лош махмурлук на следващия ден, придружен с позиви за гадене, главоболие, световъртеж.

За да се предпазите от махмурлука и всички останали вредни ефекти от пиенето на алкохол на гладно, ето кои храни е добре да похапнете преди това.

Според Insider, цитиран от healthdigest.com, ако планирате да пийнете с приятели вечерта, през деня е добре да обмислите менюто си така, че то да е максимално здравословно, да включва полезни протеини, здравословни мазнини и фибри, които засищат и подпомагат метаболизирането на алкохола след това.

Какво се случва в тялото, ако пиете бира всяка вечер?

Сред тези храни се включват яйца, авокадо, пълнозърнест хляб, нетлъсто месо, ядки, овесени ядки, смутита от плодове и зеленчуци, пресни салати.

Проучванията показват, че тези храни имат благоприятно въздействие върху черния дроб, като подпомагат работата му при консумация на алкохол, която както знаем, е предизвикателство за него.

Вредните ефекти на алкохола върху кожата

Бананите също са един чудесен плод за консумация преди алкохол, тъй като калият в тях допринася за баланса на електролитите.

Киселото мляко е подходящо не само при вече настъпил махмурлук, но и в превенцията му. То добавя още здравословни протеини и мазнини, а в комбинация с овесените ядки е рецепта за дълготрайно засищане и здравословен баланс във функциите на организма.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
koito pie da mu misli.az niamam takiva temi za obsujdane.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар