Здраве и красота

Шафранът и неговите ползи за здравето

Подправка с много полезни свойства

07.07.2021г. / 05 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Билките и подправките са известни със своите полезни свойства. Всяка от тях има здравословно въздействие в различни аспекти. Както канелата спомага за нормализиране на кръвната захар, джинджифилът за облекчаване на гаденето, чесънът в борбата с възпаленията и инфекциите, така шафранът има своите многобройни полезни действия, от които също можете да се възползвате.

3 полезни маски за лице с шафран

Шафранът е една от най-скъпите подправки в целия свят. Това е така, защото процесът на събирането и обработването му е доста трудоемък. Той принадлежи към семейството на Лилиите. За отглеждането, събирането и обработването му са необходими много часове ръчна работа, което оскъпява неговото използване. Но пък си заслужава, защото той е изключително полезен.

Смята се, че шафранът може да допринесе в превенцията на болестта на Паркинсон, както и да насърчи способността на мозъка да трупа нова информация, да подобри паметта и концентрацията, според NDTV Food, цитиран от healthdigest.com.

Как да отслабнете с канела?

Какви са ползите за здравето от консумацията на шафран?

Според healthline.com, шафранът съдържа мощни антиоксиданти, благодарение на които мозъкът и нервната система се радват на добро здраве. Антиоксидантите се борят с възпаленията в тъканите, които оказват вредно влияние върху мозъчната дейност. По този начин се подобряват когнитивните и паметовите процеси в мозъка. Освен това антиоксидантите имат свойството и да намаляват риска от възникване на дегенеративни заболявания, отключени вследствие на хронични възпаления, каквито са болестта на Паркинсон и тази на Алцхаймер.

5 невероятно полезни употреби на маслото от джинджифил

Свързани статии

Подобно на канелата, шафранът има влияние и върху кръвната захар. Той балансира стойностите ѝ и може да спомогне за забавянето на усвояването ѝ от кръвта, което поддържа нормалните ѝ нива.

Антиоксидантите в състава на шафрана могат да окажат и влияние върху либидото, подобрявайки сексуалната издръжливост при мъжете и сексуалното желание при жените. Може да намали и симптомите при ПМС, пише още Healthline.

4 напитки с джинджифил за отслабване

За да се възползвате от здравословните ползи на шафрана, включвайте го по-често в менюто си. Той е подходящ като добавка към печива, напитки, кафе, дори към шампанското ви. Чудесен е за добавяне към салати, ястия с месо и зеленчуци, към закуски с кисело мляко.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
4uvala sum . podobni sa polzite i ot kurkumata....ne polzvam tezi podpravki , tradicionna BG kuhnia mi e za predpo4itane.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар