Здраве и красота

Хлорела – зелени водорасли за повече здраве

Богати са на антиоксиданти

13.07.2021г. / 05 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато говорим за полезни храни, знаем че има такива, които се отличават от останалите и биват наричани суперхрани. Хлорела е точно такава. Това са сладководни водорасли с наситен зелен цвят. Според западни проучвания има над 30 вида от тях, но два вида – Chlorella vulgaris и Chlorella pyrenoidosa, са най-често използвани в изследванията. Хлорела може да се намери под формата на прах и да се добавя към сокове, вода или под формата на хранителни добавки. Важно е преди прием да се допитаме до специалист за това дали е подходяща за нас. Хлорела има редица ползи за здравето, сред които – помага при анемия, прави косата и кожата по-красиви, осигурява ни енергия. Богата е на желязо, витамин С, фибри, протеини, омега-3. Вижте за какво още е полезна.

Спомага за детокса на организма

Доказано е, че хлорела увеличава процеса на елиминиране на токсините от тялото. Според японско проучване, зелените водорасли могат да спомогнат за подобряване състоянието на пациенти с отравяне от кадмий и живак.

4 полезни мазнини за кожата

За силен имунитет

Още едно предимство на хлорела за здравето е, че спомага за повишаване на броя на имунните клетки до увеличаване на производството на мощни имунни биохимикали като интерферон, споделят американски учени от Medical College of Virginia.

4 от най-важните храни за женското здраве

За добра мозъчна и сърдечна дейност

Човешкият мозък се нуждае от витамин B12, за да функционира правилно. Хлорела е изключително богат растителен източник на този витамин. Но той е от ключово значение и за здравето на сърцето, спомагайки за поддържането на здрави артерии, както и е свързан и със здравословни нива на холестерола и кръвното налягане.

За добро храносмилане

Хлорела ни осигурява полезни пребиотици, като полизахариди и олигозахариди, които играят ключова роля за подхранването на добрите бактерии в червата и поддържането на микробиома здрав. Въпреки това, при някои хора приемът на хлорела може да доведе до образуването на газове, диария, спазми, затова е важно да се консултирате с лекар или фармацевт как да приемате хлорела.

Бори се с оксидативния стрес

Той бива причинен от свободните радикали, които нанасят щети на клетките в организма. В дългосрочен план това повишава риска от хронични заболявания. Хлорела е богата на антиоксидантни съединения, включително витамин С, бета-каротин, ликопен, лутеин и хлорофил, които могат да помогнат за намаляване вредите от свободните радикали.

Свързани статии

Стабилизира нивата на кръвната захар

Поддържането на стабилни нива на кръвната захар е от съществено значение за намаляване на риска от диабет тип 2, подобряване на цялостното здравословно състояние, но и за контрола на захарта при пациенти с диабет. Въпреки това, зелените водорасли не изместват здравословното хранене и медикаментите за контрол на захарта.

За добро очно здраве

Всеки ден ние сме изложени на слънчева светлина, синя светлина от мобилни телефони, таблети, компютри. Всичко това може да увреди клетките на ретината и да увеличи риска от проблеми със зрението като свързаната с възрастта дегенерация на макулата. Зелените водорасли са добър източник на лутеин и зеаксантин. Това са антиоксиданти, които спомагат за подобряване на очното здраве.

Коментирай