Здраве и красота

5 промени в ежедневието, с които да се справите с диабет тип 2

Как с правилно хранене и движение да контролирате кръвната захар

18.07.2021г. / 05 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабет тип 2 е коварно заболяване, което засяга милиони хора по цял свят. Неговите симптоми и предпоставки могат да предшестват същинското му отключване в продължение на години, докато страдащият не подозира.

Диабет тип 2 се характеризира с високи нива на кръвна захар и инсулин. Когато панкреасът се изтощи след години свръхсекреция на инсулин, този важен за разграждането на глюкозата хормон намалява, като се отключва диабет. Ако в кръвта ни има прекалено много глюкоза, инсулинът не успява да помогне тя да влезе в клетките, за да бъде използвана за енергия подобаващо, от което възникват редица здравословни проблеми. Те могат да станат много сериозни, ако не се овладеят, лекуват и контролират навреме.

Вредни навици, които са пагубни, ако имате диабет тип II

Хронично високите нива на кръвна захар увреждат тъканите, стените на кръвоносните съдове, бъбреците, нервите, водят до сърдечносъдови заболявания, изменения в очите, водещи до слепота.

За щастие има някои промени в начина на хранене и в ежедневието, които могат да помогнат да намалите риска от диабет тип 2, дори да овладеете съществуващия диабет и да живеете нормален пълноценен живот.

Ето 5 начина да промените диетата и двигателния си режим, за да се справите с диабет тип 2.

Диабет тип 2 и алкохолът – какво трябва да знаем?

1. Разпределете приема на въглехидрати през целия ден.

Добре е храненето да се случва на два до четири пъти в малки порции. В тези порции трябва да се съдържат всички хранителни макроелементи – протеини, мазнини, въглехидрати. Въглехидратите са тези, които предизвикват скок в кръвната захар. Именно заради това те не трябва да са бързи и не трябва да се приемат накуп. Най-добрата стратегия е да ги разпределите между храненията през деня.

2. Намалете до минимум или изключете от менюто бързите въглехидрати.

За да се справите с диабет тип 2 и предшестващите го състояния е важно да приемате предимно въглехидрати от пълнозърнести храни и такива, които съдържат изобилие от фибри. Те се разграждат по-бавно, осигуряват енергия и не предизвикват внезапен скок в кръвната захар. Комбинирайте ги с храни, съдържащи протеини и мазнини. Така усвояването на въглехидратите се забавя още.

Вредни навици, които водят до диабет тип 2

Свързани статии

3. Изберете източници на протеини с ниско съдържание на мазнини.

При диабет тип 2 често се наблюдава и влошен метаболизъм на мазнините, от което липидният профил страда. Възможно е да се повишат холестеролът и триглицеридите. За да се предпазите от това, наблегнете на чисти протеини и здравословни мазнини, които са едни от най-важните в контрола на кръвната захар и диабета.

4. Планирайте храненията.

За да се справите с диабета и повишаването на кръвната захар е важно да планирате храненията си. Те трябва да са разпределени на равни интервали, за да може да се предпазите от прегладняване. Когато допуснете да прегладнеете, след хранене нивата на кръвна захар и инсулин скачат още повече, а вие сте по-склонни да погълнете повече храна, за да утолите глада. Това е лоша стратегия, която влошава диабета.

6 изненадващи причини за отключване на диабет тип 2

5. Редовни тренировки.

Движението, тренировките, ходенето пеша, упражненията са начин да се справите с диабета и да контролирате обмяната на веществата. Редовната двигателна активност е незаменима част от управлението на кръвната захар и диабет тип 2.

Коментирай