Здраве и красота

5 прости начина да се предпазите от диабет тип 2

Какво трябва да промените в ежедневието си, за да отслабнете и да намалите риска от инсулинова резистентност и метаболитен синдром, свързани с диабет

02.06.2020г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Милиони хора по света страдат от диабет тип 2. За разлика от диабет тип 1, който трудно може да се предотврати, тип 2 може да се контролира и дори може напълно да се предотврати същинското му отключване. Много хора са предразположени към диабет тип 2 в продължение на години без да подозират. С погрешния си начин на живот, хранене и продължително обездвижване те в крайна сметка допринасят за отключването на това заболяване. Ако обаче навреме вземем нещата в свои ръце и направим някои съвсем малки и прости промени в ежедневието си, не само можем да намалим риска от диабет тип 2, но и можем да преобърнем съществуващото вече заболяване.

Ето 5 прости промени в начина на живот и ежедневието, които намаляват риска от диабет тип 2.

6 изненадващи причини за отключване на диабет тип 2

Хранене със здравословна, добре балансирана диета

Повече от ясно е, че храната, която трябва да слагаме в устата си не трябва да е вредна, а полезна и много добре балансирана спрямо нашите нужди. Тя трябва да не включва готови, пакетирани, преработени и изкуствено подсладени и подправени храни, а плодове, зеленчуци, риба, нетлъсто месо, изобщо цялата палитра, която природата дава, а не която хранителната индустрия предлага.

Ограничаване на преработените храни

Преработените храни и готовите продукти съдържат много сол, захар, омега-6 мастни киселини, трансмазнини, наситени мазнини, лош холестерол. Всички те се свързват с инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване и в крайна сметка развитие на диабет тип 2.

Косвени признаци за наличие на диабет

Ако промените начина си на живот по посока изключване на всички тези вредни готови и преработени храни, ще намалите риска от диабет тип 2, ще подобрите теглото си и дори може да преобърнете вече съществуващ диабет тип 2 в напълно обратна посока.

Сменете въглехидратите, които приемате

Изключването на цели групи храни е погрешно и в дългосрочен план опасно за здравето. Затова промяната на вида въглехидрати, които консумирате е много по-добра стратегия от пълното лишаване от тях. Те са необходими на организма, на мозъка и на редица системи в тялото. Участват в обмена на веществата и освобождаването на енергия, така че не можем просто да ги изтрием от менюто си. Но можем да заменим вредните въглехидрати с полезни.

Диабет тип 2 и упражненията – кое е опасно и кое не?

Такива са бобовите растения, овесът, кафявият ориз, киноата, сладките картофи, грах, леща, нахут. Зеленчуците с ниско съдържание на захари и нишесте също трябва да заемат централно място на трапезата. Трябва да са богати на фибри, за да може кръвната захар да се контролира по-лесно.

Зеленчуците без съдържание на нишесте са аспержи, брюкселско зеле, зеле, моркови, карфиол, патладжан, къдраво зеле, листни зеленчуци, тиквички.

4 начина да спрете предиабета да премине в диабет

Свързани статии

Направете упражненията задължителна част от деня ви

Редовната физическа активност оказва огромно влияние върху обмяната на веществата, дори по-голяма, отколкото сте предполагали. Само 20-30 минути упражнения на ден и то не чак толкова тежки са достатъчни да преобърнете тенденцията в организма си и да намалите риска от диабет тип 2.

Най-полезните плодове при диабет

Погрижете се да редуцирате теглото си

Излишното тегло и най-вече излишната мастна тъкан по тялото ви истински обърква хормоналния баланс в организма и пречи на усвояването на глюкозата по правилния начин. Когато намалите теглото и редуцирате значително излишната мастна тъкан, чувствителността на клетките ви към собствения ви инсулин ще се подобри. Този механизъм играе съществена роля в предотвратяването на диабет тип 2.

Коментирай