Здраве и красота

Здравословните ползи от фъстъченото масло преди лягане

Защо да го хапвате преди сън

25.08.2021г. / 10 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Понякога късно вечер преди лягане ви се дояжда нещо независимо дали сте вечеряли пълноценна и питателна храна. В такъв момент се чудите какво да хапнете, така че да сте спокойни за здравословната си диета. 

Бадемово или фъстъчено масло – кое е по-полезно?

Фъстъченото масло е една от тези полезни среднощни закуски, които можете да похапнете спокойно преди лягане. Освен това, фъстъченото масло може да ви помогне и да спите по-добре. 

Според healthline.com, фъстъченото масло преди лягане може да помогне за контрола на теглото без угризения, че ще напълнеете, като в допълнение подпомага механизмите на съня и засища. 

Някои изследвания, цитирани от healthline констатират, че консумацията на фъстъчено масло може и да предизвика напълняване, но мненията са разнопосочни, тъй като съществуват и други фактори, които оказват голямо влияние върху това, например непълноценният сън, лошата диета през целия ден, пропускането на закуската, обездвижването. 

Можем ли да ядем фъстъчено масло при спазване на кетодиета?

Изводът е, че ако сте здрави, движите се достатъчно всеки ден, спазвате здравословен и балансиран режим на хранене и се опитвате да взимате необходимата доза сън всяка нощ, не трябва да се страхувате от похапването на фъстъчено масло преди лягане. 

Какви са ползите от фъстъченото масло преди лягане?

Консумацията на фъстъчено масло преди лягане може да допринесе за подобряване на здравословното състояние. Изследване от 2015 година констатира, че подобни малки среднощни закуски, съдържащи протеини и полезни мазнини, могат да създадат усещане за ситост, да ускорят метаболизма на следващия ден, да допринесат за изграждането на мускулна маса. 

Свързани статии

Какво се случва в тялото ви, ако ядете всеки ден фъстъчено масло

Консумацията на фъстъчено масло не трябва да надвишава 150 калории обаче. Това се равнява на 2 супени лъжици. 

Важно е също така да консумирате фъстъчено масло без добавена захар. Четете етикетите и избирайте такова с натурален и необогатен състав. 

Натуралното фъстъчено масло съдържа големи количества триптофан, който подпомага заспиването, пълноценния сън през цялата нощ, както и изгарянето на калории. 

Защо е важно да ядем фъстъчено масло по-често?

Можете да си намажете половин пълнозърнеста филийка с 1 супена лъжица фъстъчено масло преди лягане. Това ще утоли жаждата ви за нещо сладко и въглехидратно. 

Коментирай