Здраве и красота

Защо е важно да ядем фъстъчено масло по-често?

За какво помага то?

11.10.2016г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Фъстъченото масло е много полезно. То е сред най-добрите масла, допринасящи за подобряване на цялостното здраве и имунитета. Важно е да се отбележи, че натуралното фъстъчено масло е полезно, не това с добавени захари и хидрогенирани мазнини от типа на тези в маргарина.

Натуралното фъстъчено масло е много полезно и има ред причини, поради които да го консумирате по-често. Кои са те?

Снижава риска от диабет тип 2

Според проучванията редовната консумация на натурално фъстъчено масло намалява риска от диабет тип 2 с до 21%. То има свойството да намалява и регулира както нивата на кръвната захар, така и на инсулина и толерантността на клетките към него.

Понижава риска от различни видове рак

Един от най-често срещаните и агресивни видове рак, а именно този на дебелото черво, може да бъде предотвратен с помощта на фъстъченото масло. Консумиращите фъстъчено масло 2-3 пъти в седмицата имат с до 27% по-нисък риск от заболяване именно от този вид рак, както и някои други.

Подобрява работата на сърдечносъдовата система

Снимка: istock

Фъстъченото масло е много наситено с полезни мазнини. Те намаляват холестерола и подобряват работата на кръвоносните съдове. С това се облекчава и функцията на сърцето като се намалява рискът от инфаркт и сърдечносъдов инцидент.

Повишава енергийните нива

Енергията в организма е жизненонеобходима за работата на органите в тялото и ежедневните му функции. Във фъстъченото масло се съдържат множество протеини, въглехидрати и мононенаситени мастни киселини, които дават стабилен енергиен тласък.

Предпазва от рязко огладняване

Фибрите и протеините във фъстъченото масло дават усещане за ситост през голяма част от деня, което предпазва от резки огладнявания и стържене на стомаха от глад. Освен това то балансира нивата на кръвната захар и инсулина, които също имат отношение към глада.

Намалява възпалението в тъканите

Фъстъченото масло е богато на омега-6 мастни киселини, които намаляват негнойните възпаления в тъканите, пише Natural News. Това е важно и в превенцията на сърдечносъдови заболявания.

Премахва токсините

Токсините в тялото се извеждат по-лесно и качествено благодарение на витамин Е, който се намира във фъстъченото масло. Той има свойството да прочиства тялото и да го освобождава от излишните вещества и крайни продукти.

Коментирай