Здраве и красота

Защо не трябва да слагате сметана в кафето си всеки ден?

Какви са потенциалните вредни ефекти на сухата сметана

26.08.2021г. / 05 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаша горещо кафе е нещото, на което милиони хора по света разчитат, за да се събудят сутрин. То е и напитката, която ги ободрява на обяд, а защо не и следобед за онези, които нямат проблеми със съня заради кофеина. 

Как кафето намалява косопада и прави косата по-здрава

Ако обичате да добавяте сметана към кафето си обаче, това може да се окаже проблем. Сухата сметана за кафе е популярен начин да направите вкуса на любимото си кафе по-мек, нежен и лек. Тя дава аромат, сладост и кремообразна текстура на черната напитка. 

Какво се случва обаче, ако пиете кафето си със суха сметана всеки ден? 

Ако мислите, че сметаната за кафе е наистина сметана, лъжете се. Повечето сухи сметани съдържат вода, захар и масла, включително хидрогенирани и трансмазнини. Тези видове мазнини са изключително вредни за здравето, според Американската сърдечна асоциация. 

Кафе с куркума – ползи за здравето и как се приготвя

Трансмазнините повишават холестерола, като това може да доведе до високо кръвно налягане, отлагане на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове, запушване, втвърдяване на артериите, сърдечносъдови заболявания, инфаркти и инсулти. 

Трансмазнините и хидрогенираните масла получаваме от много различни храни, особено ако се храним не особено здравословно. В този смисъл, ако и в кафето си добавяме още от тях към останалите приети количества, здравословната картина може да се влоши допълнително. 

Мит или факт – кафето дехидратира ли ни наистина?

Сухата сметана съвсем не е здравословен избор. За да направите кафето си вкусно и приятно, можете да използвате други алтернативи. Обикновеното краве мляко е една от тях. Ако искате да избегнете напълно наситените животински мазнини, опитайте с кокосово, бадемово, соево или овесено мляко. Те са подходящи и за хора, страдащи от лактозна непоносимост. 

Защо е опасно да пиете кафе на гладно?

Ако все пак държите на сметаната, добре е тя да е течна и да не съдържа захар и добавени хидрогенирани масла. Те се съдържат предимно в дехидратираните сухи сметани. Четете внимателно етикетите и избирайте продукт, който да е натурален и да не съдържа допълнителни примеси и подобрители. Преработените продукти, добавените захари и изкуствените съставки имат вредни ефекти върху здравето. 

Коментирай