Свободно време

Мит или факт – кафето дехидратира ли ни наистина?

Какво не знаем за кофеина

04.09.2020г. / 05 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте любители на кафето и пиете по няколко чаши на ден, неминуемо сте чували разтревожените съвети на приятелите си как не трябва да прекалявате с кафето, защото ще ви дехидратира и ще ви навреди. Наистина, някои от опасенията, свързани с прекомерната употреба на кофеин са основателни. Пиенето на повече от 5-6 кафета на ден може да повлияе силно на нервната система, да попречи на съня ви, да ви създаде сърдечносъдови проблеми. 

Как да направите сутрешното кафе по-здравословно

Едно от най-честите обвинения към кофеина е, че причинява дехидратация. Затова учени от Университета в Бирмингам решават да проверят това. Те провеждат изследване, цитирано от сайта healthdigest, което опровергава това твърдение. 

Учените преглеждат данните на хора, пиещи големи количества кафе, след което ги сравняват с данните им в друг период от време, в което са пили само вода. Резултатите показват, че няма съществена разлика в статуса им на хидратация независимо дали пият кафе или само вода. 

Какво не знаем за безкофеиновото кафе?

Кофеинът наистина не е имал никакво влияние върху състоянието на хидратираност на тялото, смята доктор Дъглас Коста от Университета в Кънектикът, анализирайки данните от същото проучване. 

Кафето не само не ви дехидратира, но всъщност доставя още течности на тялото. То спокойно може да се прибави към общия прием на вода за деня. 

Защо е опасно да пиете кафе на гладно?

Най-добрият начин да се хидратирате, разбира се, си остава пиенето на достатъчни количества вода. Тя е най-полезната течност, от която тялото ви се нуждае. Кафето определено не може да се мери с двата литра вода, която е нужна на организма ви, за да е здрав и добре хидратиран. С кофеина не трябва да се злоупотребява, категорични са изследователите. 

Коментирай