Здраве и красота

Ползите от употребата на вода за уста

14.09.2021г. / 11 35ч.
Мария Дуковска
Ползите от употребата на вода за уста

Водата за уста е ключов елемент от ежедневната хигиена на устната кухина. Замисляли ли сте се обаче дали я използвате правилно?

За да разберем как най-оптимално да използваме водата за уста спрямо нашите нужди, първо е необходимо да научим повече за нея. Заедно с испанската марка за орална хигиена Laboratorios KIN, днес ще разгледаме някои основни характеристики на водата за уста. Водата за уста е воден или хидроалкохолен разтвор, който обикновено съдържа активни съставки за елиминиране на бактериите в устната кухина (зъби, венци, лигавици) и за да предотврати тяхното разпространение. Водата за уста допълва идеално действието на четката за зъби – тя достига до недостъпни за четката места, задържа се за по-дълго време в устната кухина от пастата за зъби и осигурява свежест.

Мнозинството от нас използват водата за уста като превенция на гингивит или кариеси или просто като допълнително средство, за да преборят хроничния лош дъх. Най-важното обаче е да запомним, че водата за уста не може да бъде единствената стъпка, която предприемаме при оралната си хигиена. Водата за уста действа най-ефективно, когато я прилагаме правилно.

В грижата за здрава устна кухина и лигавица, миенето с четка за зъби заема основна роля. От съществено значение е четкането да се извършва внимателно, с циркулиращи движения и да бъде последвано от задължително изплакване с вода.

Когато използваме вода за уста с антисептици – като хлорохексидин – е препоръчително да използваме паста за зъби, която не съдържа съставки, които биха попречили на тяхното действие. 30 минути след нейната употреба не бива да се приемат напитки или храна.

На пазара се предлагат два типа води за уста – такива, подходящи за всекидневна употреба и терапевтични. Всекидневните води за уста обикновено се използват за поддържане на добра устна хигиена и превенция на появата на кариеси.

Терапевтичните води за уста се различават в зависимост от активните си съставки.

Хлорохексидинът и хексетидинът се съдържат във водите за усти, лекуващи периодонтални заболявания. Обикновено към тях биват добавени екстракти от бял равнец и евкалипт, именно заради тяхното антисептично действие.

При хиперчувствителност основната активна съставка е калиевият нитрат. Калиевия нитрат често може да откриете в комбинация със стронциев хлорид и алуминиев лактат.

Срещу хроничен лош дъх или т. нар. халитоза, най-ефективните активни съставки са хлорохексидинът, хлорофилът, натриевият бикарбонат.

Laboratorios KIN отговаря на няколко въпроса, свързани с водата за уста:

Колко вода за уста да използвам?

Най-добре е да използваме количеството, обозначено на опаковката – около 10-15мл. Повечето води за усти се продават с чашка, чрез която лесно може да се отмери количеството. По принцип е хубаво да не се разрежда с вода, освен ако не е препоръчано от производителя.

Колко време да жабуря?

Основно при употребата на вода за уста е т. нар. „жабурене“. За да имаме пълноценен ефект, то трябва да бъде от 30 секунди до 1 минута.

Кога да използвам вода за уста?

Употребата на вода за уста е неразделна част от хигиената за устната кухина.

Използвайте я 2-3 пъти дневно, непосредствено след измиването на зъбите с четката.

При терапевтичните води за усти следвайте инструкциите за употреба на опаковката.

Разгледайте и изберете продуктите на Laboratorios KIN тук.

Коментирай