Здраве и красота

5 подправки за здраво сърце

С тях винаги е по-вкусно

14.09.2021г. / 09 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако има нещо, без което не можем, когато става въпрос за приготвяне на вкусна храна, то това са подправките. Всеки ден те са част от нашето меню под една или друга форма. С тях храната и напитките винаги са по-вкусни, а използвайки точните подправки, можем да направим менюто си и по-полезно за здравето на сърцето.

Вижте кои са едни от най-полезните подправки за сърдечното здраве.

Лют червен пипер

Кайенският пипер (Capsicum annuum) е популярна подправка в мексиканската, каджунската, креолската и азиатската кухня и у нас може да се намери във всеки хранителен магазин, обикновено смлян на прах или под формата на люспи. Богат е на важни антиоксиданти.

За лютия червен пипер се смята, че спомага за подобряване на кръвообращението, което е основна полза за сърдечното здраве. Кайенският пипер съдържа витамин С, калий и съставки като капсаицин. Капсаицинът е отговорен за онова парливо усещане, когато хапваме пипера или люти чушки, като той има способността и да разширява кръвоносните съдове.

Западни изследвания показват, че редовната консумация на лют червен пипер може да помогне за понижаване на лошия холестерол и триглицеридите.

Популярни природни средства за чести здравословни проблеми

Чесън

Суперподправка за здравето на сърцето. В него са идентифицирани повече от 100 фитохимикала, като най-известната е съдържащата сяра съставка алицин. Алицинът и други серни съединения се срещат и в лука и праз лука.  Според дългогодишни изследвания, редовната консумация на чесън подобрява кръвообращението и има редица ползи за здравето на сърцето. Чесънът се бори със свободните радикали и спомага за нормализиране на високото кръвно налягане.

Многобройни проучвания са доказали, че ароматната подправка може да понижи и нивата на липидите в кръвта, особено общия и LDL холестерола. Не бива да забравяме, че с чесън ястията винаги са по-вкусни.

Джинджифил

Още една подправка, която можем да добавим към ежедневното си меню за здраво сърце е джинджифилът. Подходящ е за десерти, смутита, супи, чай, като добавка в ястия. Джинджеролът е най-активната биосъставка на джинджифила. Тя е отговорна за неговия вкус и аромат, но също така има и антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

Учени смятат, че джинджифила, освен че помага при гадене, за засилване на имунитета, подобряване на храносмилането, облекчаване на артрита, също така намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Канела

Историята на канелата като подправка датира от 2000 г. пр. н. е. Канелата ни е любима в сладкиши, напитки, ястия. Уникалния си аромат и вкус, дължи на съединение, наречено цинамалдехид. Подобно на лютия червен пипер, канелата има мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които допринасят за доброто сърдечно здраве.

Свързани статии

За канелата е известно, че спомага за подобряване на метаболизма, баланса на кръвната захар, подобрява настроението. В допълнение към стойностите на кръвната захар, канелата благоприятства и тези на кръвното налягане и холестерола или поне според дългогодишни проучвания.

Куркума

Подобно на джинджифила, куркумата може да се намери под формата на прах или корен. Уникална подправка, имаща противовъзпалителни ефекти и е сочена за една от най-полезните за човешкото тяло. Куркумата е богата на редица антиоксидантни съставки, които се запазват дори при готвене.

Според редица западни изследвания, редовната ѝ консумация може да помогне за намаляване на нивата на лошия холестерол, триглицеридите, като по този начин намалява и риска от сърдечни заболявания.

Снимка: iStock

Коментирай