Здраве и красота

Полезни храни за възстановяване на организма

Богати на важни хранителни елементи

21.09.2021г. / 10 01ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колкото и добре да се грижим за своето тяло, понякога се случва да преминем през различни неразположения, настинки, грип, в някои случаи леки или по-тежки операции. Хранителният режим е важна част от процеса на възстановяване и обикновено получаваме съвет от лекаря си как да се храним, кои храни и напитки е препоръчително да се избягват.

В рубриката ни „Здраве и красота“ споделяме няколко полезни храни, които помагат за възстановяването на организма.

Листни зелени зеленчуци

Листните зелени зеленчуци като зеле, спанак, рукола, марули, са богати на хранителни вещества, които спомагат за намаляване на възпалението, подобряват имунната функция и се смята, че благоприятстват зарастването на рани, което ги прави идеалният избор за насърчаване на възстановяването.

Тези вкусни зеленчуци ни осигуряват витамин С, манган, магнезий, фолат и провитамин А, като всички те са от съществено значение за цялостното ни здраве.

Също така съдържат и полифенолни антиоксиданти, които имат мощни противовъзпалителни и имуноподдържащи свойства.

Признаци, че не получавате достатъчно витамин D

Яйца

Когато сме преминали през настинки, грип или операции, ако нямаме препоръка от лекар да не консумираме яйца и протеини, важното е да си ги осигурим. Яйцата са не само отличен източник на лесно усвоим протеин, но и на хранителни вещества, които подпомагат имунитета, като витамини А и В12, цинк, желязо и селен.

5 подправки за здраво сърце

По-мазни риби

Друга полезна храна за здравето, която помага на организма да се възстанови е рибата, особено тази, която се води по-мазна, като скумрия, сьомга. Рибата ни осигурява протеини, витамини от група В, селен, желязо, цинк и омега-3 мазнини.

Според западни проучвания, омега-3 мазнините могат да помогнат за стимулирането заздравяването на рани, да подобрят имунния отговор и да намалят възпалението.

Горски плодове

Невероятно вкусни, тези плодове с малко калории са богати на хранителни вещества и растителни съединения, които могат да помогнат за възстановяването на тялото ни.

Така например, съдържат антиоксиданта витамин С, за който е известно, че насърчава заздравяването на рани, като стимулира синтеза на колаген.

Антоцианините в горските плодове, които са растителни пигменти, придаващи им красивия цвят имат противовъзпалителни, антивирусни и имуноподдържащи ефекти, смятат учените.

Свързани статии

Ядки и семена

Ядки и семена като бадеми, орехи, слънчогледови семки, семена от коноп, ленено семе са чудесен избор за зареждане на тялото с енергия, полезни мазнини, растителни протеини, витамини и минерали, важни за възстановяването. Консумацията на ядки и семена обогатява менюто ни с цинк, витамин Е, манган и магнезий. Витамин Е действа като антиоксидант в тялото ви, предпазвайки от клетъчно увреждане, важен е за кожата, имунитета.

Сладки картофи

Консумирането на здравословни източници на въглехидрати, като сладки картофи, е важно за възстановяването на организма. Въглехидратите осигуряват енергията, необходима на клетките, но и важни ензими. Сладките картофи са вкусни и богати на противовъзпалителни растителни съединения, витамини и минерали, сред които витамин С, каротеноиди и манган.

Коментирай