Здраве и красота

3 здравословни вида ориз, които да похапвате

Защо са полезна алтернатива на белия ориз?

23.09.2021г. / 05 45ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Оризът е една от най-консумираните култури по цял свят. С него могат да се приготвят хиляди рецепти. Съществуват много видове бял ориз, който се използва широко в кухните на много народи от векове, включително и у нас. Белият ориз обаче е силно рафиниран. Съдържанието му на въглехидрати е високо, което го прави храна с висок гликемичен индекс. По тази причина белият ориз е неподходяща храна за диабетици, страдащи от инсулинова резистентност и наднормено тегло.

Белият ориз – вреден или полезен и как да го консумираме

Консумацията на прекалено много прости и лесно усвояеми въглехидрати не е особено здравословен вариант и за останалите хора, които нямат метаболитни проблеми. Рафинираните храни, сред които и белият ориз, са пречистени от останалите им компоненти, като протеини, фибри, полезни мазнини, което ги прави не толкова здравословен избор.

Има обаче някои видове ориз, които са полезни и които е добре да консумирате вместо бял ориз. Кои са те?

Черен ориз

Черният ориз е един от най-здравословните видове ориз. Невинаги е лесно да се открие в търговската мрежа, а и цената му е по-висока, но определено заслужава славата си. Той е сред сортовете с най-високо съдържание на фибри, протеини и полезни мазнини. Благодарение на изобилието от фибри той има свойството да подпомага понижаването на холестерола, като стимулира храносмилането и добрата обмяна на веществата. Това го прави полезен в борбата с редица хронични заболявания и превенцията им.

Паста или бял ориз – коя храна има повече калории?

Черният ориз е изключително богат на антиоксиданти. Сред тях е и антоцианин – мощен противовъзпалителен агент, който придава тъмнолилавия оттенък на този сорт ориз и който се бори със свободните радикали, причиняващи възпаления в клетките.


Снимка: iStock

Черният ориз е добър източник и на протеини. В една чаша сварен черен ориз се съдържа около 10 грама чист протеин.

Кафяв ориз или овесени ядки – кое е по-здравословно?

Див ориз

Друг сорт полезен и здравословен ориз е дивият. Той е дългозърнест и хрупкав. С високо съдържание на фибри е, които стимулират храносмилането и подобряват работата на червата. Фибрите в дивия ориз допринасят и за подобряване на сърдечносъдовото здраве, намалявайки холестерола. Той също е богат на антиоксиданти, като един от тях е витамин С, присъстващ в състава на дивия ориз.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е сред най-достъпните и лесни за откриване сортове ориз. Той също е с високо съдържание на фибри, тъй като е нерафиниран. Богат източник е на витамини от група В, цинк, магнезий. Той е пълнозърнест, което го прави подходящ за диабетици и страдащи от метаболитни смущения хора. Спомага за стабилизиране на кръвната захар и стимулира усещането за ситост за по-дълго. Фибрите в състава му благоприятстват нормалната хранителна среда за полезните бактерии в червата.

Алтернативни употреби на ориза в домакинството

Коментирай