Здраве и красота

Кафяв ориз или овесени ядки – кое е по-здравословно?

И двете храни предлагат полезни въглехидрати

12.04.2021г. / 15 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Въглехидратите са изключително важен и съществен компонент от храненето. Пълното им изключване от режима на хранене има някои рискове за здравето, тъй като организмът се нуждае от въглехидрати, за да изпълнява нормално и правилно функциите си.

Важният избор, който трябва да направите тук, за да се храните здравословно е не да изключите напълно въглехидратите, а да изберете здравословни такива.

Нездравословни храни, които всъщност помагат в отслабването

Едни от най-често консумираните полезни въглехидрати са кафявият ориз и овесените ядки. Можем ли обаче да ги сравним? Има ли такова твърдение, че овесените ядки са по-здравословни от кафявия ориз или не?

Всичко зависи от това какви са целите, които искате да постигнете, какво е вашето здравословно състояние и особеностите на организма ви, както и физическата ви активност.

От гледна точка само на калории, овесените ядки са най-нискокалоричната опция. В една чаша овесени ядки се съдържат 145 калории, докато кафявият ориз съдържа приблизително 216 калории за една чаша.

Както овесът, така и оризът имат умерено количество растителен протеин – около 6 грама за една чаша в овесените ядки и 5 грама за една чаша кафяв ориз. И двете култури съдържат около 2 грама мазнини. Останалото количество е заето от въглехидратите.

Кашу или бадем – коя ядка е по-полезна и коя да изберем?

Понеже овесът има по-малко калории, той съдържа по-малко въглехидрати за порция. Ако сте на диета, при която е намален калорийният прием, овесът е по-подходящ за вас. Той е с по-ниско съдържание на въглехидрати и е по-добрият избор при нискокалорийни хранителни режими.

Посочените по-горе стойности са за кафяв ориз и овесени ядки, накиснати във вода или сварени. Много хора често допускат грешката да взимат предвид хранителната стойност на опаковката, която е посочена за продукта в сурово състояние. Тя се променя след обработка.

Друг важен момент е количеството от продукта, за което е посочена хранителната му стойност. На опаковките на храните много често се посочват хранителните вещества в състава за 100 грама от продукта.

Коя от двете храни е по-здравословна от хранителна гледна точка?

И овесените ядки, и кафявият ориз са пълнозърнести храни. Това значи, че когато са нерафинирани, те не са лишени от ценните си хранителни вещества, както е при белия ориз и рафинираните овесени ядки.

Хранителни комбинации за добро храносмилане

Овесът е изключителен източник на цинк и желязо. В него те се съдържат в по-големи количества, отколкото в ориза. Цинкът и желязото са от огромно значение за работата и състоянието на сърдечносъдовата система и мускулите.

Свързани статии

Повечето хора възприемат овесените ядки като подходящи единствено за закуска. Те обаче могат да бъдат пълноценна част от всяко хранене. Могат да се комбинират с авокадо, яйца, могат да бъдат част от кремообразни текстури на теста, сосове или като част от ястия с месо.

Кафявият ориз също може да замести зърнените култури в различните ястия и рецепти. Той превъзхожда многократно белия ориз. Има по-нисък гликемичен индекс от него и затова е подходящ за страдащи от метаболитни смущения, наднормено тегло, инсулинова резистентност, диабет. Не съдържа никакви захари и холестерол. Високото му съдържание на фибри допринася за редуциране на нивата на холестерола в тялото.

5 храни, които правят закуската по-полезна за храносмилането

Която и от тези две храни да изберете, няма да сгрешите. Те са полезни и определено са здравословен избор за вашата диета. Но като с всяка полезна храна е добре да не се прекалява с количеството. Винаги пресмятайте общия калориен прием за деня, за да се радвате на добри резултати с фигурата си и добро здраве.

Коментирай