Здраве и красота

За какво да внимавате, ако се откажете от млечните продукти?

Скрити негативни ефекти от преминаването на растителни заместители на млечните изделия

28.09.2021г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Млечните продукти са нещо, което много хора избират да премахнат от диетата си по някаква причина – заради хранителна алергия, диетични или калорийни съображения, веган или вегетариански начин на хранене. Млеката на растителна и ядкова основа са алтернативите на животинските видове мляко и млечни продукти. Те набират изключителна популярност в последните години, защото са считани за здравословен заместител на животинските млека, но дали това е така?

Според данни от проучване на Министерство на земеделието на САЩ препоръчителната доза млечни продукти за възрастни е приблизително 2-3 чаши на ден. Те са достатъчни, за да може организмът да получи необходимите протеини и калций за деня. Изследванията показват, че соевото мляко се доближава най-много до тези показатели сред останалите растителни алтернативи на млякото. Не всички видове растителни и ядкови млека имат подобни ползи за организма. Соевото мляко и продуктите от него също имат някои потенциални рискове за здравето.

Алтернативи на пастата, които не съдържат глутен

Каквато и да е причината да се откажете от млечните продукти, трябва да знаете повече за алтернативите им и техните не толкова здравословни потенциални ефекти.

Не е задължително да отслабнете

Ако причината да се откажете от млечните изделия е отслабването, трябва да знаете, че не видът, а начинът, по който приемате млечни продукти е от най-голямо значение за редукцията на теглото. Количеството сирена и кашкавали с всичките им производни е от голямо значение за калорийния прием, тъй като те са най-калоричните сред млечните продукти. В 100 грама кашкавал или сирене се съдържат между 300 и 400 калории. Прясното и киселото мляко не са толкова наситени откъм калории. В 100 грама кисело мляко се съдържат около 60 калории.

Растителните и ядковите млека и продукти съдържат малко по-малко калории, но техният хранителен състав е различен. Те не съдържат толкова задоволително количество протеини, както млечните продукти. Според проучване от 2011 година, публикувано в списание Journal of Nutrition, млечните продукти и протеините в тях могат дори да подпомогнат изгарянето на мазнини и покачването на мускулна маса.

Здравословни алтернативи на кафето за повече енергия и продуктивност

Ако преминете на алтернативни млека е нужно много внимателно да четете етикетите

Избягването на млечните продукти може да се окаже предизвикателство, ако не четете внимателно етикетите. Съществуват млека, на които има надпис „без лактоза“. Те често се бъркат с продуктите, етикетирани като „без млечни продукти“. Според диетолога Триса Бест, цитирана от Health Digest, лактозата е млечна захар, която се премахва фабрично от продуктите, но често този процес не може да прочисти напълно млечните протеини, млечната суроватка и казеина. Ако имате непоносимост или алергия конкретно към лактоза, тези продукти биха били подходящи за вас.

Изненадващо много храни съдържат мляко и млечни продукти

Когато решите да се откажете от млечните продукти и лактозата, ще се изненадате колко храни всъщност ги съдържат. Четейки етикетите ще попаднете на неочаквани храни, които съдържат млечни протеини или захари. Сред тях са най-вече готовите, преработени или пакетирани храни – както солени, така и сладки. В някои случаи производителите спестяват подробното описание на съдържанието на храните, като вписват например „естествени аромати“. С този неясен термин много често се вписват млечни продукти, според организацията Go Dairy Free, цитирана от healthdigest.com.

Растителните млека често са много преработени

Ако се стремите към здравословни алтернативи на млечните продукти трябва да знаете, че в повечето случаи растителните и ядковите млека всъщност са силно преработени, дори повече от животинските. В тях се добавят и допълнителни съставки, като нишесте, сгъстители, изкуствени и естествени ароматизатори и консерванти, подобрители на вкуса и консистенцията. В много от тези млека и продукти се съдържат и добавени захари.

3 полезни алтернативи на зехтина

Някои от веган видовете сирена съдържат по-големи количества рафинирани масла и консерванти (натрий, оцветители), за да добият наподобяваща стандартните сирена консистенция. Същевременно те са лишени от значително количество от хранителната си стойност.

Свързани статии

Една от съставките, която се използва широко в растителните млека и продукти, е карагенан. Той представлява естествен извлек от червени водорасли, но има много противоречива слава. Според Healthline, карагенан може да предизвика възпаления, подуване на корема и други стомашно-чревни разстройства, като това може да увеличи риска от алергии и проблеми с дебелото черво, включително рак при редовна консумация.

Добавена захар

Ако се опитвате да се храните здравословно или да редуцирате теглото си със сигурност ще се разграничите от добавените захари. Известен факт е, че те са нещото, от което тялото ви няма нужда и което доставя излишни празни калории. Добавените захари повишават кръвната захар и създават предпоставки за възпаления, трупане на мастна тъкан, диабет.

Полезни растителни алтернативи на протеините (галерия)

Растителните и ядковите млека и продукти съдържат значително количество добавени захари. Те допринасят за подобряването на вкуса им и играят роля на консерванти. Трябва да четете много внимателно етикетите, ако искате да се предпазите от консумация на излишни захари.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
mislia 4e ve4e imam neponosimost kum mliakoto. otstranih go ot hraneneto si
отговор Сигнализирай за неуместен коментар