Здраве и красота

Какво се случва, ако ядете чесън всеки ден?

Има ли отрицателни ефекти върху тялото

24.09.2021г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако обичате чесъна, имате много причини да го хапвате всеки ден. Ежедневната консумация на чесън има някои здравословни ползи, особено през есента и зимата, когато ни е нужен по-добър имунитет срещу вирусни и други инфекции. Според проучване, цитирано от healthline.com, консумацията на чесън всеки ден може да осигури редица ползи за здравето. Една от най-съществените сред тях е подобряването на имунитета.

Защо чесънът е важен за сърцето?

Тези свои качества чесънът дължи на антиоксидантите в състава си, преди всичко на съединенията, съдържащи сяра.

Чесънът има благоприятни свойства и за сърдечносъдовата система. Той може да подпомогне и стабилизирането на кръвната захар. Полезен е и в контрола на холестерола. Ежедневната консумация стимулира и мозъчната дейност, подобрявайки състоянието на нервната система.

В допълнение чесънът е нискокалоричен, което го прави чудесен за всяка диета за отслабване. За сметка на малкото калории той съдържа богат набор от витамини и минерали. Сред тях са сяра, фосфор, калий, калций, магнезий, желязо, йод, хлор, витамините В, С, А, К. Богат източник е и на антиоксиданти.

Как да засадите чесън у дома

Какви могат да са потенциалните странични ефекти от ежедневната консумация на чесън?

Снимка: iStock

Чесънът е изключително здравословен и важен за функциите на редица органи и системи, но може да има потенциални странични ефекти, според Американския национален здравен институт. Сред рисковете за здравето и страничните ефекти са най-вече свързаните с храносмилателния тракт неразположения. Чесънът може да раздразни стомаха, да предизвика киселини, подуване, лош дъх. Възможно е и да се появи алергия към него, но в по-редки случаи. Реакциите в такива случаи се състоят в кожни обриви, астма, болки и спазми в коремната област.

Чесново мляко – за силен имунитет и здраво сърце

Чесънът съдържа активни вещества, които имат разреждащи кръвта свойства. Те се съдържат и в хранителните добавки с чесън. Ето защо е важно да обсъдите приема на подобни добавки с лекар, ако например ви предстои операция или интервенция. Трябва да се има предвид също, че активните съединения в чесъна могат да повлияят на приема на някои лекарства и добавки.

За да се радвате на всички здравословни ползи от чесъна е нужно да внимавате с количествата, които консумирате. Отрицателните ефекти от чесъна се проявяват най-често при консумация на големи количества от него всеки ден.

Мед и чесън – най-здравословната комбинация

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
инж Владова ( преди 2 години )
Чесънът и копривата имат всеки ден място в менюто ни за здраве
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 3 rate down comment
Мария ( преди 2 години )
6 rate up comment 1 rate down comment
Хубаво ( преди 2 години )
Да мирише, не е казано че човек трябва да не мирише. Никой не е умрял от това, че не е правил секс например така че си заслужава здравето пред секса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 3 rate down comment
Честън ( преди 2 години )